21 ноември 2011 г.

Време е да се разделим с "тристранката" и Тотю Младенов



Две актуални новини (които прочетох във в. "Дневник") имат потенциал да доведат до важни за обществото положителни промени. Първата е, че синдикатите напускат "тристранката":
КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество, организират демонстрация пред парламента на 30 ноември и започват подписка за еднодневна ефективна стачка в цялата страна.
Това е добра новина. Сега е подходящият момент правителството да закрие "тристранката". Незнайно защо в България някой преди време е решил общественият дебат да се води между правителството, няколко синдикални и няколко бизнес организации. Аз например съм наемен работник и по презумпция моите интереси трябва да бъдат защитавани от някой синдикат. Българските синдикати обаче не само не защитават интересите ми, но всъщност систематично вредят на тях, както и на интересите на всички българи. Всъщност аз не познавам човек, който се чувства защитаван от синдикатите. Единственото, което синдикатите правят е да са опозиция на всеки опит за разумна реформа в страната. И така 22 години. Синдикатите не обичат пазара и конкуренция, не искат свободно договаряне и най-общо мразят капитализма. До голяма степен заради тях България е на последно място по доходи в ЕС, безработицата е висока, а заплатите, пенсиите и средната продължителност на живот са ниски. Все повече българи осъзнават това и според мен влиянието на синдикатите вече е твърде слабо, за да им се обръща сериозно внимание.

Втората добра новина с потенциал да стане още по-добра е, че премиерът Бойко Борисов даде жълт картон на социалния министър Тотю Младенов:
"Аз и на него съм му казвал и съм му се карал. И последния път мисля, че той разбра, че това му е като жълт картон, нека го приемем с футбола... Не е дори моя работа сега да се обяснявам и да обяснявам защо правим всичко това. Той не е синдикален лидер, той е министър, който трябва да проведе тази реформа", демонстрира раздразнението си премиерът в предаването "Нека говорят" в неделя.
Полагам усилия да не проявявам пристрастия към влиятелните личности и да подкрепям добрите идеи дори на най-вредните от тях. Обещавам да похваля премиерът Бойко Борисов ако уволни Тотю Младенов. Защото не мога да се сетя за нищо смислено, което да е дошло от този социален министър. Социалното министерство няма нужда от синдикалист, а от реформатор.

3 коментара:

  1. Как точно синдикатите влияят върху средната продължителност на живота на българите?

    ОтговорИзтриване
  2. По-скоро е необходим пълен upgrade на Кодекса на труда.

    ОтговорИзтриване
  3. @Милен
    Например като пазят статуквото в здравната система.
    @Emil A. Georgiev
    Гъвкавият пазар на труда е важен, но далеч не е единственото нещо, което синдикатите не позволяват да се случи

    ОтговорИзтриване