29 ноември 2011 г.

Симеон Дянков свали розовите очила




Симеон Дянков изглежда отказва да бъде провалил се финансов министър. Което е много добра новина за България.

Дянков промени стратегията си за комуникация с обществото на 180 градуса. Преди 1-2 години той беше сложил розовите очила и обещаваше бързо премахване на контрабандата, бързо увеличение на данъчните приходи, бързо излизане от кризата, бързо влизане в еврозоната, бързи реформи... Нищо от това не се случи.

След две години и половина във властта Дянков разбра, че ролята на свъхоптимист не е подходяща за един финансов министър. Напротив, успешният финансов министър трябва да мисли основно за рисковете, да не ги крие, а да ги споделя с обществото, за да търси подкрепа за нужните реформи. Жалко, че Дянков не разбра това по-рано, но по-добре късно отколкото никога. Ето и част от доказателствата за новия Симеон Дянков - интервю с него по bTV, цитирано от dnevnik.bg:
"Колкото и стачки да правят, няма за какво да се преговаря, защото парите ги няма. Просто няма пари." 
"Ако не реагираме бързо, след 2 месеца ще сме в хаоса. Когато правихме бюджета преди 3-4 месеца, правехме консервативен бюджет, а сега той определено е оптимистичен. Сценариите, за които мислехме, че са най-лоши, се оказа, че вече са се случили. Все пак, засега имаме буфери." 
"Има огромна криза и ако в България не направим промените в нереформираните структури, след три месеца може да е късно". 
"Пенсионната система не е реформирана на практика никога, 4 милиарда от парите на гражданите отиват в пенсионната система, представете си какво бихме могли да направим, ако разполагаме с 4 милиарда." 
"БДЖ - нереформирана. Не можем да направим отстъпление, защото няма накъде".  
"За мен ще е много по-лесно да дам пари сега. Но ги няма. Мечтая си да имаме големи излишъци и като идват хора при мен, да им давам пари. Но това не е въпрос на характер. Ето, пак се извинявам на зърнопроизводителите. Лоша е ситуацията, не знаех преди месец, че така ще стане." 
"Сега е времето да се направи цялостна пенсионна реформа, така каза и премиерът. Това е задача на социалното министерство, не на финансовото, всеки министър си прави реформите. А ние сме в ситуация финансовото министерство да говори за тези реформи, защото казваме - вижте какво става в Европа". 
Повтори, че задължителна мярка е вдигане на пенсионната възраст, "няма как това да не стане".
Читателите на блога ми знаят, че съм бил много критичен към грешките на Дянков. Но той е сред реформаторите в това правителство, което го прави положителен герой. И заслужава подкрепа в битката му срещу статуквото в БДЖ и пенсионната система и привилегиите в отбраната, сигурността и администрацията.

Дано скоро имаме и президент реформатор, който да подкрепи реформаторите в правителството (според мен това са основно Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Сергей Игнатов и Ивайло Московски). Първите изяви на Росен Плевнелиев след избирането му за президент (подкрепата му за непопулярното, но важно за стабилността вдигане на пенсионната възраст с една година от 2012 г.) дават положителни сигнали в тази посока.

11 коментара:

  1. Стабилност по време на криза. Вицове, вицоев

    ОтговорИзтриване
  2. Интересно е дали премиерът отказва да бъде провален премиер. И как ще се отрази това на финансовия министър.

    ОтговорИзтриване
  3. Капитализма винаги
    води до това. Няма как
    бизнеса да плаща на
    работника без
    печалба.. Което значи
    че всяка стока си има печалба - а печалбата
    обикновено не се
    връща на пазара а
    едрият капиталист си я
    спестява.. Така парите
    намаляват.. Ето това е капитализъм.. Просто
    е.. Ако не знаехте..

    ОтговорИзтриване
  4. @Анонимен
    Гениален анализ :-)
    Остава в следващия да обясните защо вашата теория противоречи на реалността

    ОтговорИзтриване
  5. Хаха! Точно така е... ама който влезе в политиката не сваля повече розовите очила!

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. Я действительно любил пост, поэтому я использовал свой счет Трудно найти знающих лиц по этому вопросу, но ты говоришь, как вы уже знаете, что вы говорите! Спасибо рост Удивительные многое другое.

    ОтговорИзтриване
  8. hello!,I love your writing very much! share we be in contact extra approximately your post on AOL? I need a specialist in this house to solve my problem. May be that's you! Having a look ahead to look you.

    ОтговорИзтриване