26 февруари 2012 г.

Икономика на чалгата

Може би вече сте забравили, но преди 15-20 години в публичното пространство се развихри дебат за и против чалга музиката, която бързо набираше скорост. Известни естрадни изпълнители и интелектуалци подеха мощна кампания против тази музика с надеждата, че могат да стопират процеса. Не успяха.

Сега тяхната битка изглежда наивна. Защото вече знаем, че чалгата е нещо много повече от вид музика. Тя се оказа цяла култура, която може да се види не само в кръчмите и дискотеките, но също по пътищата, в парламента, в обществения транспорт, в бизнеса, дори в театрите. Чалга културата си пасна много добре на българското общество, точно както социалистическата култура.

Огромното тъсене на чалга генерира съответното предлагане, включително от интелектуалци, които претендираха, че не са част от тази култура, но произвеждат чалга, за да се изхранват - нещо като проституция, но не с тялото, а с душата. Чалга културата превзе всичко - от изкуството до политиката. Не подмина дори науката (например археологията и историята).

Тази култура отчая и демотивира много от най-кадърните българи във всякакви сфери. Голяма част от тях станаха песимисти. И вместо да се опитват да променят България към по-добро, се ограничиха до пасивно коментиране пред медиите на постоянните обществени провали, обяснявайки ги, къде директно, къде завоалирано, с глупавото общество. 

Чалга културата не подмина и медиите. Тя издигна на повърхността прости, необразовани, некадърни и неетични, но агресивни журналисти. Чалга журналистите станаха по-известни от добрите професионалисти в журналистиката.

Няма да изброявам конкретни имена на чалга журналисти. Лесно ще ги разпознаете по крясъците и агресията им.  Не бих искал да давам примери, защото самото им споменаване ме погнусява. И защото са твърде вредни, за им правия реклама. Колкото повече говорим за тях, толкова повече ги легитимираме като значими публични фигури, заслужаващи внимание, каквито те не са. И така без да искаме генерираме допълнително търсене на техния чалга продукт. 

Аз, както много други българи, се дразня от чалга журналистите. Но не мисля, че коментирането на поредната простотия на виден нейн представител ще има някакъв положителен ефект за обществото. Критикуването на чалга журналистиката е също толкова безсмислено, колкото критикуването на чалга музиката в началото на 90-те. А може би дори вредно.

Аз наказвам чалга културата като не я потребявам, игнорирам я доколкото мога и я конкурирам, предлагайки алтернативи. Вместо да обръщаме внимание на доставчиците на чалга, просто трябва да произвеждаме и предлагаме на пазара добри алтернативи. Не само на чалга журналистиката, но и въобще на чалга културата, всеки в своята сфера. Песимистите вероятно ще кажат, че няма достатъчно голямо търсене на алтернативи от обществото. Дори ако това е така, има решение. Стив Джобс създаваше продукти, за които нямаше търсене преди да се появят на пазара, защото хората дори не осъзнаваха, че имат нужда от тези продукти. Ако всеки се опитва да произведе iPhone-a, iPad-a и iPod-a в своята сфера чалгата ще отиде там, където й е мястото. Сигурно ще отнеме много време и сигурно няма да изчезне напълно, но поне ще бъде маргинализирана дотолкова, че да не влошава качеството ни на живот.

12 коментара:

  1. правИя,неЙн - и Вие сте малко от чалга поколението а?Поне се опитайте да пишете без елементарни грешки като толкова Ви се коментира!

    ОтговорИзтриване
  2. Докато се вглеждаме в дребните неща, а не отправяме поглед към същественото България ще бъде на това дередже.Много усилия сте употребили, за да откриете техническите грешки на автора, а в същото време във Вашите два реда текст имате 3 правописни грешки.

    ОтговорИзтриване
  3. Поп-фолк музиката демонстрира добро владеене на маркетинга:
    - ориентация към дистрибуция чрез живи изпълнения (а не записи);
    - като за целта музиката е танцувална;
    - налага се определен лайфстайл, а не просто стил музика'
    - има постоянно набиране на нови имена, които се тестват на пазара и т.н., и т.н.

    В 21-ви век не може да се мисли, че качествата на продукта са напълно достатъчни за неговия успех. iPod/Pad/Phone успяха не само, защото имаха извънредни качества. Те предложиха нов бизнес модел.

    ОтговорИзтриване
  4. Последния параграф обобщава всичко! Аман от псевдо-критици на чалгата и "селянията", при положение, че повечето от тях имат сходен, ако не и същия манталитет. Като не ви кефи не я слушайте и не и обръщайте внимание - както на музиката, така и на културата. Елементарно!

    ОтговорИзтриване
  5. до 'анонимния' от 12.23: няма начин да не й обръщам внимание, въпреки, че много искам и доколкото мога го правя. тази култура просто е просмукана в социума - това е старецът с бастуна, който крачи по средата на улицата и използва бастуна за да ни разчиства от пътя си (със сигурност децата му слушат чалга - тя е следствие от неговото възпитание), това е джипа пред мен с безличната брюнетка в него, която си лафи по телефона, докато минава на червено на голямо кръстовище /пред гара подуене/ и знае, о-о как само знае - и тя и всички които сме зад волана там - че ще й се размине (тя може би в момента слуша тангра, но поведението й е чалга), това са учениците в часа по биология, които играят карти и се зъбят на приятеля ми-техния учител, който ми каза че вижда в единия от тях нобелист, но ако успее да го откъсне от средата - едва ли... това е, както би казал йода, светът около нас - дишаме го, слушаме го, живеем с него и се опитваме да го променяме, но - няма как! той е удобен на мнозина - в него има хляб и зрелища и празни кратуни, колкото щеш.

    ОтговорИзтриване
  6. В държавата на шарените гащи,там където средната заплата е 180 евро месечно,където в тъй наречената потребителска кошница влиза и тоалетната хартия,там където могат да ти кажат че ще те "оправят " за 800 дни,там където се късат вестници в ефир па било то и "парцали",там където искат да се криминализира "кражбата" на топлина от топлофикация,а за шофьори убийци няма наказания освен условни присъди,територия на която поредния турски сериал е сензация,а откровенията на бившата жена на Веско Маринов споделя пред пресата как е имала "страхотен секс" с певеца възпял потурнаците от "народната полиция".....та в такава държава какво очаквате да се слуша бе Господин Матеев и как да промениш вкуса на раята и да я накараш да се заслуша в Майлс Дейвис или Пат Метини ? Няма как да стане,просто такава е географската ширина и такъв е манталитета на "мъдрия" народ.

    ОтговорИзтриване
  7. хехе, както каза Б.Б– кофти материал.Е... прав е!

    ОтговорИзтриване
  8. Да, обаче авторите на чалгата пращат децата си да учат в западните цивилизовани страни, за да не се възпитават в средата, която те създават. А как мислите, че са искарали пари за обучението им там? Естествено за сметка на осталате...

    ОтговорИзтриване
  9. До анонимния от 3:57
    Всъщност е точно обратното.
    Докато манталитетът на хората е такъв, последиците ще са изброените от Вас, в началото на поста Ви.
    Който иска - търси начин; Който не иска - оправдание. А това, което сте написал звучи като оправдание за чалгата.

    ОтговорИзтриване
  10. За мен лично явлението "чалга", като културно явление, ще залезе в близките години и ще се превърне в анахронизъм. От музикална гледна точка няма да остане нищо, от културна гледна точка ще има кафеникави отпадъчни води за още едно поколение напред, искаме или не.

    ОтговорИзтриване
  11. Александър,уж трябва да сме на една вълна,но явно не четеш правилно моето момче.Освен че всеки четвъртък посещавам клуб на съмишленици,любители на рока и джаза,книгите и киното,доста често гостувам с съботното предаване на Хоризонт,което се казва "Картини от една изложба",дано не звучи като реклама....Та малцина проповядват добрия музикален вкус с по-голямо постоянство от мен.Не искам да звучи самохвално,но съм отворил очите на доста хора които в последствие съм могъл да нарека и свои приятели.Няма оправдание тук,просто констатация,няма отчаяние,просто реална преценка на заобикалящата ни "култура".Това не значи че не се опитвам да променя нещо,надявам се поне детето ми да живее в по-приятна среда от сегашната,ако разбира се реши да остане тук.

    ОтговорИзтриване
  12. do poslednia anonimen
    izviniavam se 4e ne pi6a na kirilica,niamam ia na klaviaturata si,a i po-princip ne komentiram BG statii,no ti si tolkova prav,4e niama na kade pove4e!ne znam na kolko godini e deteto ti,no po na4ina po koito go vazpitava6(mnogo pravilen spored men)si mislia,4e nadali 6te iska da ostane v BG.a az moga samo da kaja,4e sled dostata4no godini izvan BG,polojenieto s 4alga-kulturata mi iglejda vse po-stra6no i po-stra6no s vsiaka moia epizodi4na vizita.

    ОтговорИзтриване