29 февруари 2012 г.

Популизъм срещу прозрачни бонуси


В дебата за бонусите на работещите в публичната сфера има много истерия и популизъм, които ме отдръпнаха от темата още в началото й. Може би затова и не съм чул или чел някакво смислено решение на проблема, каквото допускам, че се е появило някъде, но изглежда не е стигнало и до премиера Бойко Борисов.

Предвид мениджърските умения на Борисов решението му не беше изненадващо - оставки на провинилите се. С него, разбира се, той влезе в капан, защото сега трябва да уволни стотици хиляди работещи в публичната сфера, тъй като раздаването на бонуси се оказа масова практика.

Днес Борисов се опитва да се измъкне от този капан като първо, казва, че правителството на Сергей Станишев е взимало "в пъти повече" и второ, иска връщане или даряване на бонусите, иначе ще уволнява - решение, което ще стимулира корупцията и ще демотивира по-кадърните хора. Трябва ли да има бонуси в държавната сфера, колко големи да бъдат, кой и как да ги определя са въпроси, които остават без отговор от правителството. Визионерско управленско решение на проблема, както обикновено, липсва.

Ето моето решение. Първо, бонусна система трябва да има, за да насърчава работещите, знаещите и можещите. И второ, информацията за това кой, как, колко, кога и защо е получил бонус (както и всички останали възнаграждения), а също кой е взел решението, трябва със закон да стане публична за всички в държавната сфера. Така успехите ще бъдат възнаграждавани, което ще стимулира добрата работа, а опитите за злоупотреби с раздаване на бонуси ще бъдат парирани от възможността да се сблъскат с общественото недоволство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар