22 февруари 2012 г.

Стопяването на фискалния резерв

От няколко дни темата за фискалния резерв на държавата е доста дискутирана публично. Казват се какви ли не числа, правят се прогнози, но ето какво показват официалните данни на Министерството на финансите (само за 2012 г. източник е Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента).


Резервът е паднал на нивото от 2005 г. Ясно се вижда, че ако правителството продължи да харчи със същите темпове фискалният резерв ще свърши след две години. За да не се случи това правителството трябва да балансира бюджета и да продължи приватизацията.

3 коментара:

  1. Фискалният резерв е последица на политиката, а не цел на политиката ;-)

    ОтговорИзтриване
  2. ..но е цел просперитета, нали? Ако правителството изхарчи резерва за текущи нужди, единият от буферите срещу кризи си отива, оттам рикът е по-висок, оттам по-малко инвестиции и по-високи лихви, оттам по-малко бизнес, повече безработица, по-ниски заплати, по малък държавен бюджет, оттам по-малки пенсии и всякакви други плащания от бюджет, тоест няма просперитет. Е каква е целта? Борисов да изхарчи резерва, за да го обичат онези, дето не разбират как работи света?

    ОтговорИзтриване
  3. Резерва не е самоцел! Резерва е за кризистни ситуации - във всакакъв аспект, но най-вече за да обслужва социалните ангажименти на държавата към гражданите си. Други приоритетни цели за които са нужни спешни капитали - цели които ще върнат инвестираните пари многократно (Като "АЕЦ Белене"). Приватизация вече е опасна дума, личен съвет от мен не я ползвайте за щяло и нещяло. Точно обратното заради тези абсолютно долнопробни и престъпни приватизационни зделки сме я докарали до тук. Всичко е скъпо защото го дадохме на така наречените "инвеститори", търсейки така наречените "свежи капитали". Държавата трябва да си върне основните предприятия под нейн контрол- ВИК и Енергийната система, както и да не раздава НАШИТЕ ресурси за по 1% доходност. И не ми се оправдавайте с евродирективи, щото ще ви дам за пример Англия- там приемат тези правила които са им изгодни.
    ПОСЛЕСЛОВ:
    За три години да намалее резервът с 3 милиарда без да има черно на бяло каквото и да е - това за мен са откраднати пари. Кой знае колко "БОНУСИ" са си раздали за които медиите не са ни информирали!!!
    http://menidjmant.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване