5 март 2012 г.

Защо не сме богати?


Много класации и анализи показват пряка връзка между икономическата свобода в страните по света и просперитета. За съжаление, повечето българи не уважават свободата си. Още по-лошото е, че много от тях дори не разбират смисъла на думата свобода. И умишлено или не, те дърпат себе си и всички останали надолу. Вижте тъжната истина в проучване на "Алфа рисърч", публикувано в dnevnik.bg:
Според 82% от анкетираните е нужна по-голяма равнопоставеност между клиенти и банки и в тази връзка би било добре таксите по кредитите да отпаднат или да се поделят поравно между банката и кредитополучателя. Предложението на министър Симеон Дянков лихвите по банковите кредити да се определят съобразно публично достъпен пазарен индекс се одобрява от 59% от българите, 24% са на обратната позиция, отчитат социолозите. Тези мнения, както и очакванията за участието на правителството в регулирането на една или друга сфера, което по различни поводи беше многократно дискутирано през последните месеци, трябва да бъдат разглеждани в контекста на по-фундаменталните нагласи на българите къде е допустима и къде не намесата на държавата. В мнозинството си българите продължават да бъдат силни етатисти и да смятат, че там, където регулацията не е постигнала добри резултати, е необходима още по-голяма регулация. 72% са убедени, че е добре държавата да се намесва в икономиката, 67% - във финансовите институции. Дори по отношение на съдебната система, пред която почти винаги стои определението "независима", мненията са поляризирани - 41% смятат, че е добре държавата да се намесва, 40% - не. Единствените сфери, в които българите не допускат намесата на държавата, са медиите (21% "да" срещу 61% "не") и частния живот на гражданите (19% "да" срещу 64% "не").
Последното изречение поставя въпроса дали е възможно държавата да се меси навсякъде и в същото време да има свободни медии и свобода в частния живот. Според мен не може. И всъщност дали тези, които се обявяват против намесата на държавата в частния им живот знаят, че програмите за насърчаване на раждаемостта, данъчните облекчения за покупка на жилища с банков кредит от млади семейства, забраната на тютюнопушенето в едно кафене, забраната на марихуаната, акцизите върху горивата и куп други неща са държавна намеса в личния живот?

12 коментара:

  1. Защо не сме богати - много просто, защото не мислим първокласно!

    Преди години на един прием в Будапеща се запознах с един австрийски професор, директор на застрахователен фонд, който изнасяше лекции на икономисти от източна Европа. Когато разбра, че говоря перфектно пет езика, той ме помоли да превеждам симултанно някои от лекциите му срещу прилично възнаграждение. Приех и не съжалявам - лекциите му бяха доста интересни. Ще се опитам по памет да цитирам част от една от тях - за Първокласното мислене:

    „Представете си, че сте спечелили екскурзия до Ню Йорк и в нея са включени всички екстри. И Ви попитат, как искате да летите - 1-ва класа или туристик? Естествено - всеки ще каже - 1-ва класа, нали е безплатно. Мисленето също е безплатно! Но за съжаление повечето хора мислят второкласно и дори третокласно - как да свържат двата края, как да изкарат до аванса и т.н. Много малко хора мислят първокласно и те са тези, които преуспяват в живота! За жалост е прав Ларошфуко, който казва: „Колко често хората използват своя ум за вършене на глупости!“ Ако искате да успеете в живота, научете се да мислите ПЪРВОКЛАСНО!“

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нещо като" човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му"?? Нож братко Марио/надявам се да не се обиждаш от обръщението,добронамерено е/,всичко което казваш за мисленето е така,но когато битие е жестоко,как да се получи??? Много умни хора останаха в тази държава вместо да се изнесат в началото на прехода и повярвай ми и до сега мислят много "първокласно".Ако се огледаш,обаче,колко от тях са достигнали някакви върхове??? И все пак,имат си някакъв бизнес и оцеляват,искат да се развиват,правят планове и това е вече от 22 години!! Ами това е гръбнака на националната икономика! Трябва просто да им се поклонят всички политици,управляващи,чиновници и монополисти,защото всички са на техния гръб,не мислиш ли?

      Изтриване
  2. Бях чел че в Америка работника получава 25 % от заработеното като заплата,а в България 6-7% като работна заплата.Така че правете си изводите защо сме бедни.Плащат ни за оцеляване

    ОтговорИзтриване
  3. Защо са бедни хората в България? Защото са прости!

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм съгласна,че хората са прости! Според мен,на по-голямата част от хората не им се рискува.
    Компютърни игри

    ОтговорИзтриване
  5. Като мислите първокласно защо не се сетихте, че чиновниците нищо не вършат, пръскат милиони,сумарно милиарди, а след това - олеле да теглим пак международен заем, обаче този заем го изплащаме всички. Другата причина е в банките. Т.е. бедните плащат кефа на богатите и от това стават още по-бедни.

    ОтговорИзтриване
  6. Богатите крадат организирано и системно на всички нива и естествено за бедните не остава кой знае какво !

    ОтговорИзтриване
  7. Който се е занимавал малко с международни дела знае - че никъде по света в ключова икономическа зона няма силна и богата държава...защо ли? Ето за това НИКОГА АМА НИКОГА НЯМА ДА СМЕ ПОНЕ МАЛКО БОГАТИ КАТО БЕЛГИЯ, ХОЛАНДИЯ И Т.Н. ....

    ОтговорИзтриване
  8. Защо не сме богати? Елементарно Уотсън-1.неадекватно заплащане на труда 2.все още са на власт управляващите и техните родственици от 9.09.1944г

    ОтговорИзтриване
  9. Можем да сме щастливи, че има такива много малко, единици,високообразовани личности,като автора на статията, които разбират значението на думата "свобода" и други такива интересни думички!

    ОтговорИзтриване
  10. АнонименMar 6, 2012 10:31 AM

    Защо са бедни хората в България? Защото са прости!

    Интересно мнение!

    Ето затова не ми харесва статията по-горе, защтото нивото й провокира елементарни коментари!Самата статия е наивна и пални пространството с нагласи, които не са много здравословни!
    въпрос: защо можем да мислим, че хората в богатите държави не са прости?
    Проблемът не е в простотията на хората, а в развитието на определени структури, икономически, главно, но и социални, и т.н., които създават различни възможности, които водят до реализации, инвестиции и т.н.,можем да говорим за усещане за движение и в някакъв смисъл усещане за реализираност, което на нас българите често ни липсва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Ами като им е етатистко мисленето на българите къде им е държавата.Същата тази,която, според каквото чуваме, трябва тепърва наново да изградим.Защото сегашната ни държава не знае колко язовири има,не знае с какво разполага и как да го управлява.Същата тази държава има един мин.председател ,който трябва да дойде на бял кон във всяка трагедия,за да спаси положението.И това не е защото хората са неспособни,а защото управляващите са абсолютно неуки и некомпетентни и експертите нямат място в управленските решения,които се вземат,за съжаление.Нелепо и глупаво.Къде е свободата в тази ситуация и за каква държава може да говорим като не се спазва исконният "Обществен договор"

    ОтговорИзтриване