12 март 2012 г.

България вече не догонва ЕС

Преди влизането на България в ЕС често се правеха прогнози колко години са необходими на страната да догони средните доходи в съюза. Обикновено сметките показваха, че са необходими 30-50 години. Те се основаваха на допускането, че влизането в клуба на богатите постепенно ще изравни доходите.

Данните на Евростат обаче показват, че догонването е замряло. След цяло десетилетие на бързо догонване, от 2008 г. до сега стандартът на живот на средния българин се е заковал на 44% от този на средния европеец.


Според мен това се дължи на липсата на доверие от страна на инвеститорите - и външни, и вътрешни. Което пък се дължи на разнопосочните сигнали от правителството за данъчната политика, някои антипазарни решения като национализирането на част от пенсионната система и опитите на правителството да рекетира бизнеса, постоянните бюджетни дефицити и стопяването на фискалния резерв, отлагането на необходимите реформи в администрацията, здравеопазването и пенсионната система и лошата защита на собствеността.

Всички ние искаме да постигнем качеството на живот на средния европеец. И може би най-добрата оценка за всяко управление е дали и колко бързо догонваме. При всичките ми забележки към предходните три правителства (на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев), по този показател правителството на Бойко Борисов се справя далеч по-зле (най-зле се е представило правителството на Жан Виденов). И тук оправдания с външни кризи не работят, защото те засягат и целия ЕС.

15 коментара:

  1. Първо, аз не съм разбирач, нито икономист и е възможно да греша!
    Но от графиката става ясно, че стандартът започва да се покачва при правителството на Костов. Той едва ли е десен, както г-н Матеев беше споменал преди време и вероятно е прав, но все пак се оказа по-десен от останалите... и с всичките си грешки и обвиненията в корупция, това управление беше най-реформаторското до този момент. То зададе посоката, по която следващите правителства поеха и продължиха да управляват, до голяма степен, на автопилот.

    ОтговорИзтриване
  2. Г-н Матеев, бихте ли коментирали изказването на Иван Костов по отношение на намаляването на ДДС:

    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/03/11/1785269_ivan_kostov_sreshtu_niskite_danuci_investitorite/

    "Намаляване на ДДС е в полза на монополистите. Подобна мярка би имала ефект, само ако съществува свободна конкуренция."

    Някои неолиберални икономисти го обвиниха, че е ляв. Но дали не е прав в случая??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че е прав. У нас няма реална конкуренция, затова намаляването на ДДС - което е данък - значи внасяне на по-малко от този данък, което е добре за фирмите, но няма да се отрази на потребителите. Тук вече идва ролята на кризата. Дребният бизнес изнемогва и няма да свали цените, ако ще ДДС да е нула. Средният и нагоре бизнес са предимно производства, чиито продукти 1. стигат до потребителя чрез прекупвачи - тези прекупвачи в голямата си част са от дребния бизнес; или 2. продуктите им се изнасят и намаляването на ДДС не касае българския потребител.

      Изтриване
  3. България, за съжаление, няма реформаторско правителство. Има нереформаторски и малко реформаторски. Последните пет правителство бих ги подредил от малко реформаторски към нереформаторски така:
    1. Иван Костов
    2. С. Сакскобургготски и С. Станишев
    4. Бойко Борисов
    5. Жан Виденов

    Костов не е десен, не е и ляв (ляв е ако гледаме само икономиката), а е това, което на английски наричат statist, на български май няма точна дума, но означава човек, който е за повече държавно планиране и контрол, за повече преразпределение на доход, за повече държавни интервенции в икономиката и личния живот на хората; като политика това за мен е по-лошо и от социалдемокрацията, която поне е за повече лична свобода.

    За ДДС... Трябва първо да се направи анализ дали това ще доведе до изсветляване и съответно повече данъчни приходи от ДДС. Аз по-скоро мисля, че намаляване на ставката с 1-2 пункта едва ли ще предизвика изсветляване. А в същото време приоритет трябва да е балансирането на бюджета. Но смятам, че преди да се мисли за намаляване на ДДС трябва да се намалят значително осигуровките, което обаче трябва да е съчетано с пенсионна реформа. Сигурен съм, че ДДС може и постепенно трябва да се свали на 15%, но това трябва да е обвързано със структурни реформи в публичните сфери, които да оптимизират държавните разходи. Ако ДДС се сваля без реформи има риск държавата да фалира.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има си българска дума - етатист (със същия корен, но влязла през френски).

      Изтриване
  4. На мен също ми е много чудно защо няма инвестиции в БГ. Данъците ни са ниски-10%.Заплащането на труда е ниско - най-ниска цена в ЕС,дори извън него.Не лоша инфраструктура.Мога да изброявам още,но въпреки всичко това, инвеститорите са рядкост. Дали това не опира до бюрокрацията и държавната администрация! Иначе,без чужди инвестиции,никога няма да мръднем в догонването на европейските стандарти на живот.Инвеститорите от БГ ги знаем какви са. Все пак ,та за едно средно производство не е ли по-изгодно да произвежда в БГ,отколкото да го прави в Ктиай.Мисля ,че не си заслужава.Но инвеститори у нас няма!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е чудно, ни най-малко, защото данъците са ниски, но от друга страна, има ужасно много пречки от една тромава, бавна и често некомпетентна администрация. Данък печалба е 10%, но един работник със заплата от чисто 700лв излиза около 900-1000, ако плащаш всички осигуровки и тн, така че цената на труда е малко по-висока отколкото излгежда. Освен това, в Китай и Индия например, заплатите са още по-ниски, но качеството е поне сравнимо с българското, и се подобрява постоянно, и нямат такива глезотии като 8 часа на ден, или почивни дни, или отпуски... Производителността на труда в България е трагична, в сравнение с Европа или дори с Китай :(

      Изтриване
    2. Въпросът с почивките не стои точно така. Може би в София и големите градове работната седмица е 40 часа, но в по-малките и забутани градчета производството работи по 10-12 часа на ден и в събота включително.
      Производителността на труда в България трудно ще се изчисли, защото заплащането е изключително ниско. Шивачки на гореспоменатото работно време взимат стотинки за ушита бройка и на ден трябва да ушият например поне 50 рокли, за да изкарат 5-10 лв. В същото време още в цеха слагат етикет с цена няколко десетки евро.
      На повечето места хората просто се експлоатират, не че производителността е ниска.

      Изтриване
    3. Когато се изразява мнение някъде е необходима някаква елементарна доза знание. Това за шивачки които вземали стотинки за операциите си е такава глупост, че незнам дали е възможно да се осъзнае.Цената на дребно посочена на етикета, не е цената която получава производителя, тя е наймалко три пъти по малка.Трябва доста да се обяснява а не виждам смисъл, няма кой да разбере. Истината е ,че производителността ни е отчайващо ниска в сравнение с ЕС и Китай и незнам на какво можем да се надяваме по нататък.

      Изтриване
  5. Според мен е напълно естествено да няма чуждестранни инвеститори. Причината е една единствена- корупцията разяждащата икономиката ни. Лошото е , че "исканията" се наслагват,не са еднократни, а за една и съща инвестиция трябва да се "отговаря" на правилните хора на няколко места. В последните 2-3 години даже се и повиши размера. Така, че реалния данък не е 10% , а надхвърля 50- те.

    ОтговорИзтриване
  6. Bulgaria is short of investments because:
    1. The judicial system is not functioning and no one wants to risk the money he invests. Corruption is a result of the state of the judicial system
    2. The infrastructure is not developed
    3. The country is in the periphery of the main markets in Europe (Western Europe) compared to Central European countries and transport expenses are high.
    4. The low incomes and small number of population make the inner market not attractive
    Incomes in Bulgaria will remain low as the country relies quite a lot on tourism as a cheap holiday destination and in order to keep prices for tourists low salaries will not increase.

    ОтговорИзтриване
  7. Абе, всички са кукли, изпълняващи план за унищожение на нацията.Това е.Случилото се дотук не се свежда до некомпетентност или мафиотски игри. Просто трябва да ни затрият. Осъзнато и целенасочено.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-лошо, осъзнато и от алчност, като страничен ефект на ояждането...

      Изтриване
  8. Официалните данни на Евростат, които си посочил като източник за "анализа" ти, НЕ включват данни за 2011 година все още. 2008, 2009 и отчасти 2010 година са повлияни от некъдърното управление на БСП. Че ГЕРБ имат и голямо количество недостатъци е неоспорим факт, само че 100% се справят по-добре във всички отрасли също е неоспорим факт. Преди да излязат официалните данни, всичко което си написал, може да е само и единствено платен репортаж с твърде очевидно търсен ефект...

    ОтговорИзтриване
  9. @последния анонимен
    Оставям настрана коментарите изван темата.
    Данните за 2011 г. са известни, съвсем официални и ги има в сайта на Евростат - това са растежа на БВП и инфлацията в ЕС и в България - от тях всеки, който може да смята и знае какво е БВП на човек по съпоставими цени може да изчисли, че и през 2011 г. стандарта в България е 44% от този В ЕС.

    ОтговорИзтриване