16 март 2012 г.

Запознайте се с поредното здравно недоразумение

Вместо да пиша нов коментар за здравеопазването заради поредната смяна на здравен министър, ето извадки в хронологичен ред от предишни мои текстове по темата, които, за съжаление, са актуални и днес и, още по лошо, изглежда ще бъдат актуални и в бъдеще.

Е, честит честен здравен министър (22 април 2010 г.)
"Искам честен човек, нищо повече". Това според Анна Мария Борисова е било заданието на премиера Бойко Борисов при търсенето на нов здравен министър. Е, честито. Най-вероятно имаме честен министър.
Но няма да имаме добро здравеопазване. Изгледах пресконференцията на Анна Мария Борисова и разбрах защо са си допаднали с Бойко Борисов на онова великотърновско кръстовище. Министър Борисова разбира реформите като постоянно гасене на пожари, което изисква просто много работа.
Социализмът и хаосът в здравеопазването имат бъдеще (6 май 2010 г.)
Ако някой все още таи надежда, че здравеопазването ще се подобри, нека прочете това интервю на новия здравен министър Анна-Мария Борисова. Няма визия, няма знания, няма връзка с реалността.
Представете си един човек, чийто живот е напълно объркан, но вместо да го преосмисли се фокусира върху битовите си проблеми, а не върху причините за тях. И очаква по този начин животът му да стане прекрасен. Е няма как да стане. По същия начин битовите реформи на министър Борисова няма да докарат 10 ноември и в здравеопазването.
Борисови водят здравеопазването от криза към пълен хаос (8 юни 2010 г.)
След близо една година управление на правителството на Бойко Борисов в сферата на здравеопазването е ясно само едно нещо. Че нищо не е ясно. Това е сектор с огромен потенциал, който би могъл да привлече много инвестиции в труден за икономиката момент, но само ако е ясно какво ще се прави и то е в правилната посока - демонополизация, децентрализация и приватизация. А в момента, доколкото новият здравен министър Анна-Мария Борисова прави нещо, то е в обратната посока и плаши инвеститорите.
Междувременно в държавната централизирана и монополна здравна система вече се разпалва нов пожар. Проваленият модел, макар и лошо, доскоро работеше някак, защото икономиката растеше, а оттам и парите за здраве. Сега обаче икономиката е в рецесия и проблемът с финансирането се засилва. Очаквам пълната некомпетентност на Борисови да предизвика много сериозни сътресения и пълен хаос в здравеопазването тази и следващата година. Явно правителството първо ще трябва да се провали, за да чуе и разбере икономистите.


Новото здравно недоразумение (3 август 2010 г.):
В държавата има два поста, които са ключови за излекуването на тежко болната ни здравна система - министър на здравеопазването и председател на здравната комисия в парламента. За да има смислена реформа двамата трябва да разберат нещо много просто - ВСИЧКИ проблеми в българското здравеопазване идват от три неща: преобладаващата държавна собственост върху болниците; монополното положение на здравната каса, която също е контролирана от държавата; липсата на свободен пазар за здравни услуги и здравни осигуровки. Тези болести се лекуват с приватизация, демонополизация, децентрализация и създаване на условия за честна конкуренция без държавна намеса.
Бившият здравен министър Божидар Нанев действаше доста неадекватно и заслужено беше сменен, за съжаление, с още по-неадекватната Анна-Мария Борисова, която премиерът Бойко Борисов представи като единствения некорумпиран човек в сектора. Известна надежда за положителна промяна даваше председателят на здравната комисия в Народното събрания Лъчезар Иванов, който обаче не успя за дълго да скрие от публиката моралната си нечистоплътност. Последната надежда за излизане от здравната криза остана неговата наследничка Десислава Атанасова. Днес тя учасва в сутрешния блок на Нова телевизия на тема "Ще гарантира ли здравната реформа качествено медицинско обслужване?". Звучи невероятно, но в цялото интервю въобще не стана дума за реформа. Освен ако не приемем за реформа приемането на нова здравна карта, което всъщност е точно обратното на очакваната реформа. Защото здравната карта означава, че не пазарът, а държавата определя играчите, които ще предлагат здравни услуги. Накратко, няма дори надежда за изход от кризата в българското здравеопазване.
За пожарникарската философия в здравеопазването (10 август 2010 г.):
Бойко Борисов и неговата пожарна команда най-вероятно ще изгасят възникналите пожари - къде с нашите пари, къде с обещания, къде "со малко кьотек". До следващите пожари. И така докато някой премиер не осъзнае, че причината за проблемите не е липсата на пари, нито лошите лекари и мениджъри на здравни заведения, а сбърканата централизирана и монополизирана здравна система, която срещу много пари дава некачествени услуги.
Стефан Константинов - достоен приемник на Анна-Мария Борисова (15 октомври 2010 г.):
Очевидно и новият здравен министър няма идея какво трябва да направи, за да не възникват нови пожари в здравеопазването. 
От този текст се вижда, че прогнозата ми за "здравното недоразумение" е вярна (27 януари 2011 г.):
Парламентът, включително депутатите от ГЕРБ, е гласувал да се запази досегашното ограничение, според което една фирма може да притежава до четири аптеки, въпреки че правителството е предложило то да отпадне.
Председателят на здравната комисия и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова се е аргументира с това, че срещу България все още няма процедура на Европейската комисия за ограничаване на собствеността върху аптеките.
Ако бяхме страна с пазарно мислене (18 април 2011 г.)...
Никой нямаше да си помисли да сложи социалистически настроения Стефан Константинов за министър на затъналата в социализъм българска здравна система.
За реформите (15 декември 2011 г.):
Министърът на здравеопазването Стефан Константинов обаче не е направил дори една реформаторска крачка напред. И продължава да не разбира, че в света няма мениджър, който да се справи с българската здравна система (корупцията, злоупотребите, убийството на родилки и болни заради отказ на здравни услуги...), защото тя е сбъркана и в нея липсва най-важното - свободен пазар. 

8 коментара:

  1. Абе никой не го е еня за народа не разбрахте ли?Всеки се радва ,че сяда на стола,пък колко е горещ не иска и да знае,може ли не може ли,да си напълне гушката за една година,пък кво като го изгони Борисов.

    ОтговорИзтриване
  2. Данчо. Ти си от същата кръвна група, като на бившите и бъдещите здравни министри. Също като тях, твоя подход е революционно - антисоциалистически. Какъвто подхода, такива и резултатите. Вместо да се надгражда постигнатото през социализма, революционния подход разруши системата на здравеопазването и не само нея. Сега се учудваш защо хората имат носталгия по соцвремето. Ами тогава се живееше и дишаше свободно, защото нямаше циркаджии в управлението. Ако си отговориш на въпроса - що е то качество на живота и от какво зависи то, ще бъдеш доста по-точен в прогнозите си, без да предизвикваш присмех с политическите си ангажименти. Основното което трябва да схванеш е : Без реално право на труд и реална икономика, няма култура, образование и здравеопазване. Без тях няма качество на живот, по-добър от качеството преди 23 години. 23 години "демокрация" , 23 години разруха.

    ОтговорИзтриване
  3. "Носталгията по соцвремето" е от необразованите и крадливи хора тогава или от тези които бяха на някакви партийни ясли.С държавните коли/ най-често "Волга"/ на отговорните другари се доставяха дефицитните и качествени стоки. Крадеше се на поразия от тези, които "могат да крадат" от общото/държавното/. А обикновените инженери, лекари и учители получаваха по 100 - 200 лева и това е. Който от тези, по-образовани българи имаше възможност да види и да се докосне до стоки от "запада" или пък да успее да отиде до някоя от тези страни мечтаеше за тяхната свобода. Да обаче крадливите искат да продължават да крадат от общото, т. е. от държавното. Точно затова е нужна по-дълбока реформа, но съпротивата е огромна...А безпорен е факта, че частника е по-добър стопанин.

    ОтговорИзтриване
  4. Подкрепям - " Без реално право на труд и реална икономика - нама култура ,образование и здравеопазване. ".И не става въпрос за носталгия по "соца" , както някои умници тук говорят , а за реална преценка. Изключвам допуснатите грешки в управлението по това време ,но истината е че България скоро няма да достигне брутния вътр. продукт от 1989 г./ въпреки кризата на управление тогава/.Аз съм лекар и работя от 1978 г. - такова съсипване на здравеопазването никой от нас не е очаквал. И съм уверена , че в момента за здраве се харчат много повече пари , но те се насочват към разни фармацевтични компании . Системата трябваше да бъде надстроена , а не да се разрушава.Моделът " Семашко " е взаимстван от Белгия .До 1998 г. професията ни беше уважавана и работехме отговорно . Сега болниците се превърнаха в търговски дружества ,а личните лекари в еднолични търговци . Колкото до "крадливите и необразованите " - всеки съди по себе си и хората около него .Не може всички да се возели във " Волги " и да са били на партийни постове. По - големи кражби от тази през последните 23 г. няма .Вилата на г-н Живков е много скромна в сравнение с палатите около София. И продължават да крадат " честните демократи " ,които обсебиха правото да говорят против миналото време. Годините на социализма бяха време на градеж , а днешното време е време на разруха. Дано историята изчисти плявата и лъжите.Да , необходими са реформи , но - адекватни , а не половинчати. Защо не се допускат Здравните фондове на пазара , а единствената Здравно осиг. каса е приватизирана от държавата ? Защо непрекъснато се кадрува и се заменят способни ,честни хора с послушковци или такави , които си плащат постовете ? Навсякъде около нас съществува корупция под различна форма и няма област в държавата ни , където това да не съществева.Противопоставянето на мнения и идеи не води до нищо градивно , а се превръща в средство за манипулация на хората . " Разделяй и владей " - до пълна разруха на България.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вие изказвате мислите ми 1:1.Ще добавя само, че разрухата във здравеопазването се отнася за цялата ни икономика. И го казвам не от съжаление за социализма, а защото искам да живея в стабилна, просперираща държава, а не в изостанала, бедна, мръсна страна, населявана от озлобени и отчаяни хора!

      Изтриване
  5. Здравната министърка бе слаба и посредствена студентка.Аз лично съм и писал оценка "слаб 2" по основна правна дисциплина в Юридическия факултет на УНСС.В България обикновено посредствените,но послушни и нахални хора успяват повече от читавите и скромните.Умният човек подлага всичко на съмнение,а простият слуша и изпълнява.

    ОтговорИзтриване
  6. Единствената цел на докторите е да ни уморят

    ОтговорИзтриване
  7. И при лекарите има нашии ваши.За нашите има частни и скъпи държавни клиники и болници,има избор на лекар и екип-който много добре се плаща.Децата наследяват татковците и майките си на важни постове,заплати и поемат пациентите им /богатите/.Това като лекар го знам още от 1978 година,когато както и досега не бях партиен член.

    ОтговорИзтриване