20 април 2012 г.

Най-екологично ориентираното правителство


Миналото лято писах за "гениалната" идея на правителството да издигне ограда на границата с Турция, за да се предпазим от болестта шап, която диви животни "внасят" от южната ни съседка:
Това само по себе си е странно, но то изглежда още по-странно в контекста на други български  проекти, свързани със свободното движение на животни. Наскоро данъкоплатците платиха куп пари, за да може мечки да пресичат пътя към Гърция. Засега няма данни оттам да е минала мечка. Същият път към Гърция ще бъде оскъпен с много милиони, за да минават костенурки, чието свободно движение очевидно е жизненоважно за човечеството. Това пък се случва в контекста на все още действащи ограничения на свободното движение на хора дори в рамките за ЕС, в чиято основна философия е залегнало то.   
Общото между двете напълно противоположни цели за движение на диви животни е, че струват пари, плащани от данъкоплатците. Изглежда за държавата е най-важно да харчи, независимо за какво.   
Не съм специалист по шап, нито по международни отношения, но съм сигурен, че може да се намери по-интелигентно решение на възникналия проблем от поставянето на ограда. Оградите понякога може би решават някакви проблеми, но обикновено създават много по-големи.
Добрата новина от днес е, че оградата няма да се строи. Лошата новина е, че стотици хора са загубили време и пари, за нещо, което от самото си начало е недомислено. Чиновници са измислили и внасяли предложението, министрите са го разгледали и одобрили, чиновниците са организирали търг за проектиране, 21 фирми са кандидатствали, платили са такси за документите и са внесли гаранции по 7 600 лв., областните администрации на Бургас, Ямбол и Хасково са проверявали оферти и оценявали колко ще струва всичко това, журналисти (и блогъри) са писали, граждани са чели... Накрая правителството пак се занимава със случая и решава да не строи ограда. Земеделският министър Мирослав Найденов съобщава, че вместо това ще се засили ветеринарният контрол и физическата охрана по границата. Със случая, както се вижда от текста на mediapool.bg, се занимават още един министър, един вицепремиер и самият премиер Бойко Борисов:
По думите на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков най-важната причина, поради която се отменя строежът, е че ще противоречи на редица екологични норми - на пътя на кафяви костенурки, четири вида зайци, птици. Министърът на околната среда Нона Караджова пък допълва, че съоръжението ще мине през територията на редица защитени местности и резервати.

"Доказваме, че сме най-екологично ориентираното правителство, ще помислим с отменянето на решение и за популацията на кафявите костенурки, четири вида зайци, врабчета, птички и всички останали, които тази ограда би затруднила", обяснява премиерът.
Така работи "най-екологично ориентираното правителство".

1 коментар:

  1. Сега като забраниха и цигарите, наистина са най-екологичното правителство.

    ОтговорИзтриване