18 май 2012 г.

350 хил. жертви на криза в ЕС или на некадърно управление?



Често чуваме тезата, че българската икономика е зле заради ситуацията в ЕС. Ако това беше вярно, най-вероятно нивото на безработица в България щеше да се движи в синхрон с това в ЕС. Фактите обаче са други.



Източник: Евростат (данните за 2012 са за март, а останалите са годишни)

Очевидно трябва да търсим проблема в последното българско правителство (не че предишното беше много успешно, просто имаше повече късмет).

Данните на НСИ за заетостта показват, че от март 2008 г. до март 2012 г. близо 350 хил. българи са загубили работата си. Това са 14 от всеки 100 заети.


2 коментара:

  1. Лидия Шулева19 май 2012 г. в 12:35

    Ами направете графично сравнение с ПЧИ и безработицата

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина данните са такива. По-горния коментар ме навява на една мисъл. Много по-полезни и стойностни са статии, в които авторът се опита да използва данните и да направи хубав анализ на това, което се случва. Сравнително лесно е да се вземат данни и да се генерират графики. Мисля, че на читателя на този блог би било полезно ако се появи анализ, който включва информация за това къде са били загубени тези работни места, защо са били закрити. Да се потърси връзка с други показатели (ПЧИ например). Тези неща биха били много по-полезни от простото генериране на графики.

    ОтговорИзтриване