1 юни 2012 г.

По пътя към робството


Не съм пушач. Нямам никакви интереси в цигарената индустрия. Нито имам ресторант или кафене. Но мисля, че днес е тъжен ден за България. Защото от днес ние сме по-малко свободни.

Забраната за пушене на закрито, която влиза в сила от 1 юни показва, че българското общество не държи на свободата си. Най-лошото е, че тази забрана беше подкрепена от много свестни и интелигентни българи, част от тях мои близки и приятели.

За съжаление, аргументите ми от април 2010 г. срещу забраната не помогнаха дългосрочно. И все пак, ако подкрепяте забраната, моля прочетете тези два мои текста - За свободното пушене, без популизъм и За свободното пушене, без популизъм II.  А също и днешния текст в mediapool.bg на Александър Андреев от Дойче Веле.

Пътят, по който вървим е опасен. Това е пътят към робството, описан прекрасно от Хайек преди много години. Той минава точно през такива на пръв поглед благородни забрани като забраната за пушене. И стига до диктатури.

9 коментара:

  1. По несвободни са наркоманите. Непушачите , които бяха дискриминирани от пушачите са по-свободни. Бременните и децата са по-свободни. 60% от децата са изложени на пасивно тютюнопушене. Хората ,които пречат на другите , като пушачи на закрито, педофили , изнасилващи и тн трябва да имат ограничена свобода в различна степен.

    ОтговорИзтриване
  2. Пич, трябва да ти кажа, че на мен ми е изключително неприятно да ми кадят разни наглеци. А тези наглеци, за съжаление, са твърде много. И не ги спира нито това, че има малки деца, нито бременни жени, нищо. Те си димят. Пръскат си отровата, "нали сме свободна държава".

    Стария закон просто не работеше. Пример: сладкарница "Неделя" в Младост 3 има табела, че е забранено влизането на деца под 18 години, защото в помещението се пуши. Това не е ли двуличност? Безкрайно ясно им е, че деца ще си влизат...

    Какво ми пречи да хвана и да отровя водата на язовир Искър? Основно здравия разум, ама и закона го забранява. Ти що не се обявиш и против тази забрана?

    ОтговорИзтриване
  3. Смятам, че двата коментара за вулгарно тълкуване на принципите. Утре ще ви забранят вкъщи да правите каквото си искате (да слушате определена музика или да гледате определени предавания). На времето забраняваха слушане на някои радиостанции... и така. От тук до пионерските връзки не остава много. Успех

    ОтговорИзтриване
  4. По пътя към свободата

    От днес аз съм по-свободен. Отпадна принудата да търпя да ме тровят в закрити помещения. Това е малка крачка по "пътя към свободата", тъй като все още съм принуден да търпя например на спирките на градския транспорт.

    Има разлика между свобода и свободия.

    Г-н Матеев, тъжно е ако хора като вас наистина мислят това, което сте написали. Дано някой ден преосмислите мнението си. Границата е тънка, но пушенето на обществени места я преминава.

    ОтговорИзтриване
  5. @Hristo Hristov: Както е казал поетът, свободата няма други имена. "Свободия" е просто маркер за това, че на адресанта свободата не му харесва.

    Това, което е отпаднало, е правото хората да извършват определена търговска дейност в притежавани от тях помещения. Може да го харесваш или не, но да говориш за отпаднала принуда е смешно. Заемаш позицията на известна група хора, които смятат за принуда нуждата да работиш или да си плащаш тока.

    ОтговорИзтриване
  6. Сигурен съм, че тези които от днес се чувстват "свободни" ще обърнат плочата, когато следващата забрана ги засегне пряко....

    ОтговорИзтриване
  7. @Спас Колев Сбогом на теб, този блог, и всички криворазбрали свободата. Отивам на пица в залата с аромат на (от днес) прясно изпечен хляб :) Всичко добро!

    ОтговорИзтриване
  8. Данчо,Данчо....!!!На чий гроб рониш тези крокодилски сълзи?Ти си готов вече за политик-можеш да кажеш на черното бяло без да се притесниш ни най малко!Следващия път като ти оберат апартамента си помисли,че някой не е ограничил правото на определени хора да крадат и с това е дал своя принос към човечеството!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Аргументът: "Цигари=Свобода" е използван от Едуард Бернайс в масираната реклама на цигарите сред жените в началото на миналия век. По това време се слагат и солидните корени на феминизма в САЩ.

    Най-уязвими, и съответно възприемащи се като "онеправдани", в което и да е общество, това са жените и децата. Тези групи търсят външна изява на стремежа си към свобода и еманципация. Бернайс знае прекрасно това чрез своя чичо Зигмунд Фройд.
    За съжаление, освен по жените, цигареният сурогат на "свободата" заразява и децата - всяко по-будно, по-отворено към живота дете, е принудено да пуши под натиска на групата. Ако не пушиш, значи не ставаш. И това се случва в годините, когато детската психика е най-възприемчива към влияние от референтни лица. Навиците, усвоени тогава, остават за цял живот. Остават и впечатленията, а именно заблудата: "Цигари=Свобода".

    ОтговорИзтриване