4 юни 2012 г.

Глобализация


Това е новата ми кухня на българското черноморие.

Купена е от шведската IKEA.

Доколкото знам е полско производство.

Монтирана е от гръцка компания, партньор на IKEA.

Тримата работници, които я монтираха са руснаци, живеещи в Солун.

За ВиК връзките им помогна турски работник от Измир, който работи по довършителните дейности на обекта.

Резултатът ми харесва. Аз лично съм привърженик на глобализацията.

4 коментара:

  1. Телефонът ти е сглобен в Китай, а камерата му е с крадена технология от щатите. Резултатът е плачевен като качество на изображението.

    ОтговорИзтриване
  2. Няма изцяло положителни явления.Глобализацията в този и вид ще докара светът до тежка икономическа криза. Спада жизненият стандарт и расте безработицата в развитите страни. Трудът има все по-малък процент в БВП в САЩ и ЕС за сметка на печалбите на работодателите, а средната класа се топи.С други думи нарушено е равновесието между потребление и натрупване в полза на натрупването. Пазарната икономика е хубаво нещо, но само когато конкуренцията не води до спадане на доходите, когато състезанието е по производителност на труда, а не по мизерия, когато повишаването на производителността повишава и доходите и се разпределя справедливо.Глобализацията по този тертип е всъщност двоен капан и кризисните явления ще бъдат продължителни, хронични. Да речем, че развитите икономики затегнат коланите и свалят данъците и изобщо направят каквото им се иска на пазарните фундаменталисти. Ще ли инвестира и в какво ще инвестира бизнесът при свитото потребление или ще изнесе капиталите в зоните на растеж.Дясната политика е катастрофа. А лявата? Облагаме с високи данъци богатите и доходите и харчим, но капиталите изтичат вместо да инвестират в работни места въпреки че има търсене, защото между другото сме пуснали печатницата или сме взели заеми.Срещу глобалният капитализъм има нужда за равновесие да стои глобален синдикализъм и политика на защита на доходите, което очевадно няма да се случи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В България нямя синдикати. КНСБ, Подкрепа и др. подобни са създадени от власта, обсебили са т.н. идеи на синдикализма и не допуснаха да се създадат нормални синдикати. Това е една от причините да се въртим в спиралата на потъването. А истината се ражда в спора, в борбата между противоположностите...

      Изтриване
  3. Много международна е тази кухня. :)))))
    парфюми

    ОтговорИзтриване