20 юни 2012 г.

Доходи: България vs Гърция

В България често се чува, че гърците, макар и в тежка криза, живеят много по-добре от българите. Тези графики (данните са на Евростат) показват причината - неблагоприятната стартова позиция - както и тенденцията на догонване. През 1997 г., когато в България най-после започват реални структурни реформи след десетилетия социализъм, средният грък е над три пъти по-богат от средния българин. От тогава до сега разликата в стандарта на живот бързо се стопява - през 2000 г. тя е точно три пъти, а през 2010 г. вече е два пъти. При това през последните четири години България почти не е мръднала по доходи спрямо средните нива в ЕС. Ако рестартираме реформите, а Гърция продължи да ги отлага не е изключено след пет години да настигнем гръцкия стандарт на живот. Амбициите ни обаче трябва да са много по-високи - например достигане на средните доходи в ЕС за 10 години.   




2 коментара:

  1. привет, Данчо - БГ не се развива, можем да настигнем Гърция само при техен спад, тоест - те ще ни "настигнат" от горе надолу...

    от графиките се вижда, че членството на Гърция в еврозоната не се е отразило много на БВП/грък, акумулиран и с поглед в бъдещето ефектът може и да е отрицателен - защо продължава експериментът? някаква форма на планова евроикономика?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как ще се отрази, след като 90 милиарда евро от еврофондовете (за последните 30 години) плюс още няколко пъти по толкова заеми се изпапкаха, вместо да се създаде реална икономика? Тук вината не е в ЕС, напротив.
      Много е прав г-н Матеев - реформи = растеж.

      Изтриване