3 юли 2012 г.

Затъването на ЕС и катастрофата


Криворазбраната солидарност, изгубването на усещането за здрав разум, популизмът, прилагането на кейнсиански идеи за излизане от кризата, калпавата банкова система, отлагането на важните структурни реформи и, най-общо, етатизма, властващ в ЕС, вече водят до своите логични резултати.

Над една трета от 17-те държави в еврозоната са на практика в състояние на фалит. Европейските институции и лидери се опитват да спасяват от пълна катастрофа Гърция (с дълг 161% от БВП за 2012 г.), Ирландия (116% дълг), Кипър (77% дълг), Италия (124% дълг), Испания  (81% дълг) и Португалия (114% дълг). А Белгия (101% дълг) и Франция (90.5% дълг), втората икономика в ЕС, са на път да се присъединят към проблемните страни.


Дългът на държавите в еврозоната е средно 90% от БВП, а в ЕС - 86%, при максимално ниво (по Маастрихтските критерии), смятано за разумно 60% от БВП. И продължава да се покачва. Според прогнозите на Европейската комисия през следващата година ще се увеличи с още около 3% от БВП.


Европа нарушава основни принципи в икономиката като спасява нездрави банки и правителства от фалит. Вместо решително да отреже болното, за да оцелее здравото, Европа позволява на болестта да обхване нови и нови територии. Точно както действа гангрената.   


Фалиралите държави се опитват, и до сега успяват, да прехвърлят сметката на здравите, основно на Германия (116% 82% дълг), най-голямата и все още доста здрава икономика в ЕС. Което, разбира се, не само не решава проблемите, а  създава и нови - още по-голямо задлъжняване, още по-голям апетит за вълшебни спасителни пакети, изчерпване на възможностите за спасяване, постепенна загуба на доверие към целия ЕС и опасност от банкови паники.


Резултатът към момента е висока безработица и рецесия. Безработицата в Европа продължава да се увеличава като нивото й в еврозоната достигна рекордните от създаването на монетарния съюз 11.1%. Много от европейските икономики са в рецесия, а в целия ЕС през 2012 г. се очаква нулев растеж, при това съчетан с инфлация над целевата от 2% (в нормални условия при стагнация инфлацията би била доста по-ниска). Проблемните държави дърпат надолу всички останали като икономиката на ЕС все още не може да възстанови нивата си от преди рецесията, започнала в края на 2007 г.


Всичко това рано или късно ще доведе Европа до икономическа и финансова катастрофа. Според мен тя може да се случи още тази или следващата година, но най-късно през 2014 г. Всичко зависи от това кога хората ще видят финансовата пирамида, която расте застрашително и, по всичко изглежда, ще продължава да расте докато предизвика европейска банкова криза. Накратко, очаквам до три години в ЕС да се случи нещо подобно на финансовата катастрофа в България от 1996-1997 г. - загуба на доверие, банкова паника, пускане на печатницата за пари, висока инфлация, рецесия, разпадане на еврозоната и масови официални фалити на правителства, банки и бизнеси. Дори ако еврото се запази в част от сегашните страни в еврозоната, Европа ще се движи не на една, а на много скорости.


Теоретично, този сценарий може да бъде избегнат с рязка промяна на мисленето, но на практика, следейки дебата и настроенията в Европа и света, не виждам как това може да стане. В момента гласът на разума е глас в пустиня. При това не само в континентална Европа, но дори във Великобритания (91% дълг) и САЩ (102% дълг за 2011 г.), които също градят огромни финансови пирамиди.


Големият срив ще бъде и началото на края на кризата. Вероятно тогава Европа, а и светът, най-после ще разбере, че можеше да избегне катастрофата, ако правителствата спазваха простото правило да не харчат повече отколкото имат, или поне не много повече. Както правят повечето страни в Североизточна Европа - като Естония (10% дълг), Литва (40% дълг), Латвия (44% дълг), Швеция (36% дълг), Финландия (51% дълг).


Възможно е да се родят нови монетарни съюзи. Българският лев най-вероятно ще продължи да е прикачен към валутата на Германия, както и да се казва тя - евро, северно евро, марка, или нещо друго - което предвид ситуацията може би е най-добрата възможност (Германия вероятно ще направи всичко възможно да не обезцени драстично своята валута).


Едва ли ще има страна в Европа, която да не пострада от катастрофата. Но е сигурно, че неразумните - държави, банки, компании и хора - ще пострадат повече. През кризата ще минат по-лесно страните с ниска задлъжнялост, стегнати бюджети и здрав банков надзор. В този смисъл, ако българското правителство и БНБ продължат консервативните си политики, България (18% дълг) ще мине сравнително леко през кризата и още веднъж ще докаже на света, че валутният борд работи прекрасно дори и в кризи. А ако правителството започне да прави структурни реформи и да работи активно за подобряване на бизнес средата, България може да излезе от кризата с летящ старт и да започне отново бързо да догонва развитите общества по стандарт на живот.

2 коментара:

  1. Въпроса за разпада на еврозоната е не дали а кога? В момента Европа прилича на оркестър който има много диригенти и всеки се опитва да дирижира своята партия. Видя се че при създаването на Евросъюза не са обмислени много неща като политическа, икономическа, финансова интеграция. Евросъюза все повече заприличва на Съветския съюз и вероятно ще има същата съдба При разпад на еврозоната България ще пострада също и ще има отрицателен растеж и движение към ново дъно. Ако Германия запази силна валута то тя ще изпита огромни трудности с конкурентоспосбността си. Ако силно девалвира валутата си (както и да се казва) ние също ще пострадаме. Не мислите ли че вероятността за разпада на Евросъюза е реална? Идеята за СЕЩ е много стара но не виждам как ще се реализира след като предстой ужасаваща финансова катастрофа и огромни проблеми с интеграцията.

    ОтговорИзтриване
  2. Ами как да дойде на власт някой реално консервативен човек, при положение, че европейците вече са свикнали да живеят по един начин и нищо не е в състояние да ги откаже от това. Кой бяга от хубавото? Затова си избират само и единствено популисти. Не виждате ли, че и при най-беглия намек за реформа всичкият лумпенпролетариат скача като ужилен, протестират, искат революции и т.н. Според мен "гангрената" вече не може да бъде овладяна.

    Страните от Еврозоната трябва да ударят дъното, за да осъзнаят, че социализЪма е вреден. Те все още не знаят това, защото не са изпитали на гърба си фалитите на соц лагера отпреди 20 години. А явно трябва да изпитат точно това! Тези в източна Европа отдавна са си научили урока и в момента са далеч по стабилни от останалите. Парен каша духа. През 2009 г. естонците си направиха всички необходими реформи С ЦЯЛОТО СЪГЛАСИЕ НА НАРОДА, и бързо се завърнаха на пътя на растежа.

    А България....... да стои далече от Еврозоната! И да не си избира социалисти да я управляват. То не, че ГЕРБ не са такива, но поне там има един Дянков, който държи финансите под контрол.

    ОтговорИзтриване