7 март 2013 г.

Какво е важно сега, за да не "пробием" дъното



В интервюто с Диана Янкулова по радио Хоризонт успях да кажа само част от това, което исках, поради ограниченото време. Но тук представям пълния разказ.

България в момента има нужда от стабилност, доверие и здрав разум. Ключова за това е президентската институция. Президентът Росен Плевнелиев се опитва да вкара някакъв разум в публичния дебат, но, за съжаление, не излъчва достатъчно стабилност и доверие, а по-скоро виждаме сигнали за паника. Това, разбира се, не е изненадващо предвид незавидното му досегашно положение на подчинен на всемогъщия Бойко Борисов.

Конфронтацията с президента може би е полезна на политическите партии, които нямат изгода от силно правителство, но е вредна за обществото.

Задачата на президента е тежка. Затова е важно в тези нажежени времена всички разумни българи, независимо дали харесваме президента Росен Плевнелиев или не, да го подкрепим в усилията му да състави силно правителство, което стъпва на здравия разум и излъчва стабилност и доверие.

Съгласен съм с Божидар Данев от БСК, че министрите не трябва да са политически обвързани. Според мен трябва да се търсят не експерти от министерствата, а топ мениджъри от бизнеса и организациите с идеална цел. Представям си министрите като високообразовани хора с чисто минало, които могат да поемат отговорност, могат да управляват процеси и хора и биха жертвали три месеца от живота си заради децата си, близките си, приятелите си и цялото общество. Особено важни са три позиции: премиер, министър на вътрешните работи и финансов министър.

Напълно подкрепям предложението на г-н Данев да се намали правителството до 10 министерства, но смятам, че това не трябва да важи за служебното правителство, защото ще предизвика допълнителна работа и объркване в момент, когато и без това ще бъде твърде напрегнато за новите министри.

Важно е не само кои са министрите, но и какви задачи си поставят. Отново, в основата е стабилността и доверието. За целта трябва да има финансова дисциплина и максимална прозрачност на случващото се в държавата. Финансовият министър трябва да гарантира стабилността на приходите и да държи здраво контрола върху разходите.

Важно е вече да загърбим емоциите и да върнем дебата към корена на проблема - икономиката. Хората са недоволни, защото нямат работа и доходите им са ниски. А причината е лошата среда за бизнес.

Важно е да си кажем, че автентичният бизнес в България днес е безмилостно мачкан. Той е роб на държавата - на българските политици и чиновници. Хората от почтения бизнес, които създават блага, работни места и плащат данъците, са оковани във вериги и рекетирани безскрупулно от държавата. Автентичният български бизнес е мачкан и от монополите.

Важно е предприемачите да бъдат свободни да осъществяват мечтите си, за да дърпат развитието на цялото общество - да има работа, високи доходи, пари за финансиране на образованието, сигурноста, отбраната, решаването на спорове и останалите важни публични дейности.

Важно е да осъзнаем вредността на думи и изрази като "национализация", "чужденците вън", "разпускане на партиите", "разпускане на бюджетните разходи", които ще ни направят по-бедни отколкото сме сега, и да се фокусираме върху "финансова дисциплина", "децентрализация", "демонополизация", "конкуренция", "свободна икономика", "свободно договаряне на трудовия пазар", "дерегулация", "електронно правителство", "прозрачност", "приватизация", "структурни реформи", "ниски данъци", "избори за съдии, прокурори и шерифи", "диверсификация на енергийните източници".

Иначе рискуваме емпирично да разберем, че сега не сме на дъното и всъщност няма дъно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар