23 март 2010 г.

Не данъците, а разходите

Фискалният резерв на държавата се топи, а бюджетният дефицит е на път да излезе извън контрол. По неофициална информация дефицитът само до февруари е около 2% от БВП, а през март ситуацията дори се влошава. Ако тенденцията се запази до края на годината ще стигнем двуцифрен дефицит подобен на гръцкия. И опасността от фалит е съвсем реална.
Естествено е правителството да търси мерки за стабилизиране на фиска. То обаче ги търси в грешна посока. Кабинетът Борисов пропиля осем месеца, в които вместо да направи структурни реформи (в администрацията, социалната сфера, здравеопазването, пенсионното осигуряване...), които да оптимизират публичните разходи, се концентрира върху приходите, при това доста неуспешно, защото повече държеше на PR ефекта отколкото на ефекта върху бюджета.
Сега отново обсъжданите мерки са насочени основно към приходите - увеличаване на осигуровките, на плоския данък (надявам се, че тези идеи са отпаднали окончателно), на ДДС, нови данъци за луксозни стоки. Тези идеи в условията на икономическа криза само ще влошат положението - преките данъци са особено вредни за заетостта, а косвените - за потреблението. А двата показателя и без това силно се влошават.
Истинският проблемът обаче са разходите. Изследвания на икономисти показват, че държавата пропилява около половината от публичните разходи. С други думи, с половината пари може да се постигне същия резултат. Което става с преструктуриране и пазарни реформи. Точно това се очаква от едно добро правителство. Да, правителството на Сергей Станишев се провали. Но правителството на Бойко Борисов все още има шанс да успее.

Няма коментари:

Публикуване на коментар