24 април 2010 г.

Как се става предприемач?

Проучванията показват, че предприемачите са по-щастливи от останалите хора. Може би затова много хора (30-60% в европейските страни) искат да станат бизнесмени. Но на практика малко хора стават такива - 10-20%.

Позовавайки се на научни изследвания икономистът Тим Харфорд обяснява, че предприемачите всъщност не са по-различни като личности от останалите, а просто са имали благоприятна възможност. Оказва се, че в техните характери няма нищо отличително.

Това, което има значение е капиталът и... семейството. Получаването на наследство например стимулира много хора да се захванат с бизнес. А ако поне един от двамата родители е предприемач вероятността и детето да стане предприемач е 2-3 пъти по-голяма. Тим Харфорд се позовава и на проучване с участието на българския финансов министър Симеон Дянков, което потвърждава, че семейната среда има значение. Проучването дори установява, че предприемачите са по-малко склонни да рискуват от останалите хора. Харфорд цитира и друго проучване на Дянков, според което ниските данъци и ефикасните регулации са много важни за широкото разпространение на нови бизнеси.

Изводът на Харфорд е, че прословутият предприемачески дух не съществува. Предприемачите се учат от хората около тях, а бизнес средата - достъпът до капитал и свободата от твърде много бюрокрация - има огромно значение.
Снимка: straymuse, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар