27 април 2010 г.

Драмата на черните американки: дефицитът на черни мъже

Замисляли ли сте се защо в хип-хоп и рап клиповете наточени черни мацки гледат съблазнително и меткат предизвикателно разголени задници, гърди и бедра. Не че белите не го правят, но някак не е толкова натрапчиво. Бях склонен да отдавам това поведение на културни или генетични различия. Благодарение на статия в The Economist обаче открих, че по-скоро става дума за стимули, тоест за икономика. Изданието започва с илюстрация на това, че на брачния пазар числата имат значение.

Представете си, че в света има 20 мъже и 20 жени, всички хетеросексуални и търсещи партньор. Тъй като числата са равни всеки може да си намери партньор. Но какво се случва ако извадите един мъж? Може би мислите, че няма голямо значение. Но се лъжете, твърди британският икономист Тим Харфорд в книгата си “Логиката на живота”. При 20 жени преследващи 19 мъже една жена е пред перспективата да остане стара мома. Така тя започва своя игра. Може би се облича по-предизвикателно. Може би полага допълнителни усилия да бъде любезна. По един или друг начин тя открадва мъж от една от другите жена. Новата самотна жена тогава също започва своя игра да открадне мъж от друга. Настъпва верижна реакция. Скоро всяка жена трябва да се старае много повече, а всеки мъж може да се отпусне малко.
The Economist посочва, че сред африканските американци несъответствията са дори по-големи - един от всеки 9 черни мъже на възраст от 20 до 29 години е зад решетките, а един на трима се очаква да влезе в затвора в определен момент. По очевидни причини предлагането на млади черни мъже е ограничено. Те се превръщат в гореща и дефицитна стока и защото черните жени "ловят риба в същия вир" - 96% от тях се женят за черни мъже. Има я стоката, но е заключена в склада.

Изданието цитира "атрактивна черна жена, лекар в болница във Вашингтон", която казва: "Въпросът е какво ще направиш допълнително, за да му спечелиш доверието. Някои жени предлагат секс на първата среща". Когато въпросната жена хванала бившия си приятел в изневяра, той казал, че не е осъзнавал, че от него се очаквало връзката да бъде ексклузивна.

Ако се изключат затворниците, вероятността черна жена да учи в колеж е с 40% по-голяма от черен мъж. Черните жени също е по-вероятно да си търсят работа от белите жени. Според The Economist една от възможните причини е, че те не очакват финансова подкрепа от мъж. Според мен обаче важна причина е и желанието им да станат още по-привлекателни за мъжете. Други жени, разбира се, разчитат повече сексуалното привличане, например онези от черните музикални клипове. Средствата са различни, но целта е една - да се открадне мъжа от някоя друга.
Снимка: melga, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар