3 май 2010 г.

Изворът

"Най-важното е да си най-полезен на другите. Не какво можеш да вземеш от обществото, а какво можеш да му дадеш." Вероятно си мислите, че това или нещо подобно първи е казал американският президент Джон Кенеди в прочутата си реч през 1961 г. Не, това го казва Елсуърт Тухи в романа на Айн Ранд "Изворът", написан 18 години по-рано.

Още по-интересното е, че Тухи е враг на щастието. Той иска да властва над хората като ги накара да се чувстват грешни, виновни и нищожни, обявява стремежа към щастие за грях и поощрява алтруизма, себеотрицанието, посредствеността и лицемерието. Тухи е журналист, който провъзгласява свободния дух, професионализма и стремежа към щастие на архитекта Хауърд Роурк за егоистични и се опитва да го задуши чрез издигане в култ на алтруизма. Не е важна личността, важен е колектива, обществото. Не е важно какво мисли отделния човек, а какво мислят другите, групите, организациите, професионалните и синдикални сдружения.

"Извърът" е книга за сблъсъка мужду свободата и робството, лъжата и истината, гения и посредствеността, стремежа към щастие и стремежа към власт, вярата в бога и вярата в човека, алтруизма и егоизма. В нея лесно ще разпознаете днешна България. Ще разберете защо българите не са щастливи, защо господстват мутрите, жълтите вестници, риалити шоутата, чалгата и кича в дрехите, архитектурата и изкуството. Тази книга ме разтресе. Ако можеше утре всички българи да я прочетат, вдругиден България щеше да е различна.
Илюстрация: pedroclark, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар