4 юни 2010 г.

Компютри, компоти и самоубиващи се китайци, работещи за Apple, HP и Dell

Съвсем наскоро световнит медии гръмнаха с новината, че работниците на китайската Foxconn, които работят за компании като Apple, Hewlett-Packard и Dell, масово се самоубиват. От началото на годината там са направени 13 опита за самоубийство, от които 10 успешни.

Много медии веднага отдадоха това на лошите условия за работа и бързата модернизация в Китай. Но както в онзи виц за компютрите и компотите (По времето на социализма български журналист написал, че изнасяме компютри за Япония, но се оказало, че не е за Япония, а за Русия, не били компютри, а компоти и не били за износ, а били върнати заради лошо качество), се оказва нещо съвсем различно.

Във Foxconn работят над половин милион китайци и нивото на самоубийства е далеч под средното за страната. Проверките установяват, че условията за работа са добри, а статистиката и изследванията показват, че самоубийствата в страната намаляват драстично заради бързата модернизация. Самоубийствата във Foxconn вероятно щяха да клонят към нула, ако семействата на самоубилите се не получаваха равностойността на 11 хил. паунда, което се равнява на заплатите за около осем години. Това изглежда като сериозен стимул за един загрижен за семейството си отчаян от живота китайски селянин да започне работа във Foxconn, за да скочи от високо.
Илюстрация: Sergio Roberto Bichara, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар