4 август 2010 г.

Един висш чиновник за пенсиониране


Данъчната система и данъчните ставки са важна част от бизнес средата в една икономика. Решенията на икономическите субекти обаче зависят не само от текущото им положение, а и от очакванията за бъдещи промени. Откакто ГЕРБ е на власт обаче е много трудно да се правят прогнози за бъдещето на данъците. Представители на управляващата партия постоянно изпращат разнопосочни сигнали. Съвсем наскоро премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Симеон Дянков за пореден път обещаха да не вдигат данъците. Но ето какво казва днес Христина Митрева, управител на Националния осигурителен институт:
Осигуровките наистина трябва да бъдат повишени, разбира се, не на нивата, от които тръгнахме. Възможно е да се направи плавно повишаване за 6-7 г. до достигането на обща вноска, която е по-висока от сегашната с 6-8%. Това може да става с по 2% през 1-2 години. Една част от по-високата вноска през 2016-2018 г. може да се прехвърли към втория стълб, за да се натрупат там повече средства.
С това си изказване Христина Митрева още повече влошава бизнес средата като нанася поредния удар срещу стабилността и предвидимостта на българската данъчна система. Госпожа Митрева от една година е в пенсионна възраст. Ако Бойко Борисов наистина е решил да не пипа данъците, просто трябва да я пенсионира, за да върне поне частично доверието на инвеститорите.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Снимка: НОИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар