5 август 2010 г.

Българската пенсионна система дискриминира мъжете


В дебата за увеличаването на пенсионната възраст се пропуска важна подробност. Мъжете и жените в момента не са равни пред закона когато става дума за пенсиониране. Пенсионната възраст за мъжете е 63 години, а за жените - 60 години.

Как изглеждат нещата в ЕС? В около половината страни в съюза възрастта за пенсиониране е еднаква при мъжете и жените и тенденцията е към изравняване. Предлаганите от българското правителството промени обаче предвиждат постепенно увеличаване на пенсионната възраст и на двата пола, но не и изравняване.

Не виждам никаква логика в подобно неравенство между половете. Мъжете много по-често са ангажирани с тежка физическа работа, за която възрастта има голямо значение. Освен това жените в България живеят с над седем години повече от мъжете. Средната продължителност на живота при мъжете е 69.9 години, а при жените - 77.1 години. Това означава (ако приемем, че хората се пенсионират при навършването на пенсионна възраст), че средно жените получават пенсия 17.1 години, а мъжете - 6.9 години. Тоест жените получават пенсия два пъти и половина по-дълго време.

Не искам да кажа, че мъжете трябва да се пенсионират по-рано. Но статуквото дискриминира мъжете и пенсионната възраст трябва да се изравни, ако искаме да следваме принципа за равенство пред закона.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Sergio Roberto Bichara, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар