15 октомври 2010 г.

Стефан Константинов - достоен приемник на Анна-Мария Борисова


Вижте една от първите изяви на новия здравен министър д-р Стефан Константинов:
"Недопустимо е да има избор на екип, ако само един лекар в дадена болница може да извърши дадена манипулация, както и цената на тази услуга да е по-висока от клиничната пътека", каза вчера здравният министър. "Ако цената за избор е по-висока, значи тази болница няма нужда от договор с касата", допълни той.

Константинов обеща Министерството на здравеопазването да направи проверка във всички болници как формират таксата "избор на екип", както и какви са цените и на базата на получената информация да се изработи методика за регулирането й.
Очевидно и новият здравен министър няма идея какво трябва да направи, за да не възникват нови пожари в здравеопазването. Чудя се каква регулация би предложил той ако 10 хил. човека искат да се оперират при един лекар, най-добрия за дадена болест. Чудя се също как е възможно от години министрите в здравната система да тъпчат на едно място без да осъзнаят, че самата система е сбъркана, защото е конструирана така, че стимулира лекарите и здравните мениджъри да мамят.

Не може държавата да монополизира целия пазар, да определя осигуровките, да определя цените за лечение и да очаква, че системата ще работи. Тази система доказано не работи. Точно затова се разпадна социализма. Защото когато държавата определя цените винаги се стига до дефицити, а когато има дефицити неминуемо възниква паралелен пазар. Дори на всеки лекар да сложат полицай системата пак ще бъде пробита. Но щетите ще са големи. Защото рискът да те хванат вдига цената на услугата и защото много от лекарите и медицинските сестри ще откажат да работят в такава система и просто ще напуснат страната. Което и правят.

5 коментара:

  1. "Чудя се също как е възможно от години министрите в здравната система да тъпчат на едно място без да осъзнаят, че самата система е сбърканa"

    Отговорът е много лесен - всички министри са лекари, при това от България - те друга система и друг начин на мислене не познават.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, повечето лекари смятат, че за здравеопазването не важат икономическите закони, но аз познавам и лекари с пазарно мислене. Част от тях вече работят в чужбина.

    ОтговорИзтриване
  3. Този надмина и Анна-Мария-Лудата. Поне от нея не си спомням да е имало предложения да се криминализира неплащането на здравна вноска.

    ОтговорИзтриване
  4. Когато има един специалист и 10 000 желаещи първи е този, който предложи най- голяма сума.Това е пазарната логика.

    ОтговорИзтриване