18 април 2011 г.

Кой е Джон Голт?

Светла Костадинова пита днес във Facebook кой е Джон Голт. Който е чел "Атлас изправи рамене" на Айн Ранд знае за какво става дума. Ситуацията наистина изглежда отчайваща. Защото 21 години след началото на т. нар. преход много българи не са направили и крачка преход, те не знаят какво е пазарна икономика, те нямат идея как работи икономиката, те не разбират, че бизнесът създава блага, а държавата обикновено ги пилее. И стават лесни жертви на популистки настроени политици и всевъзможни групи за натиск. А оттам жертви ставаме и всички ние.

В страна с пазарно мислене земеделският министър Мирослав Найденов щеше да бъде изхвърлен от политиката в момента, в който започна да свръхрегулира и ценообразува в храниталния бранш. Ако хората знаеха, че държавата няма място в бизнеса, включително в енергетиката, казусът АЕЦ Белене щеше отдавна да е решен в полза на данъкоплатците. Държавата нямаше да влиза с нашите пари и в бизнеса със спортните зали, както и в музейния бизнес. Популисти като Бойко Борисов, дори ако случайно попаднат в управлението, щяха да бъдат бързо върнати обратно откъдето са дошли след първите изцепки по адрес на чуждестранните инвеститори. Никой нямаше да си помисли да сложи социалистически настроения Стефан Константинов за министър на затъналата в социализъм българска здравна система. Никой нямаше да търпи финансовия министър Симеон Дянков и минута след като той си позволи да използва силата на държавата, за да рекетира бизнеса за отстъпки по вече сключени договори. Хората нямаше да протестират пред правителството с искане то да се намеси в ценообразуването на горивата, а вместо това щяха да питат достатъчно свободен ли е пазара за горива, за да има честна конкуренция. Също, достатъчно свободен ли е енергийния пазар и всички останали пазари.

Отчайващо е колко малко сме научили за тези 21 години. Трябва ли бизнесът да се освободи и да си замине както в книгата на Айн Ранд, за да разберат хората откъде идват благата? Колко още време е нужно да стагнираме, за да може публиката да разбере колко грешни и вредни политики провежда сегашното правителство, а до голяма степен и предишните правителства? Кога най-после поне т.нар. десни политици като Иван Костов и Мартин Димитров ще започнат да говорят пазарно, а не социалистически както в момента? Докога ще се питаме кой е Джон Голт?

6 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. кога ще имаме политик, който да говори по икономическите въпроси на принципна и икономическа, а не популистка основа?

    ето така примерно:
    http://www.youtube.com/watch?v=U2f8nYMCO2I

    ОтговорИзтриване
  3. Основния въпрос е: "достатъчно свободен ли е пазара за горива, за да има честна конкуренция. Също, достатъчно свободен ли е енергийния пазар и всички останали пазари." Очевидно не! Хората се плъзгат по популистки изказвания, защото по-голямата част от тях не са видели с очите си т.н. развити западни икономики, а често разчитат на изказвания на платени коментатори и анализатори, които промиват мозъците им. Неграмотни и некомпетентни хора лесно се манипулират. Но явно възела е силно заплетен и стегнат. Все по-очевидно става, че на България са й нужни по-решителни действия на младите честни и образовани не малко българи.

    ОтговорИзтриване
  4. Форбса скоро ли ще го закривате, моля?:)

    ОтговорИзтриване
  5. Читател на блога, който не е чел книгата на Ранд ми направи забележка, че съм много критичен към... Светла Костадинова. За всички, които не са чели книгата: точно обратното е, аз се присъединявам към това, което Светла казва чрез въпроса "Кой е Джон Голт?". Въпросът показва нашето усещане за безнадеждност като гледаме какво се случва около нас.

    ОтговорИзтриване
  6. Аз мисля, че едва ли е работа на политиците точно да образоват нацията. Те все пак имат грижата да привлекат избиратели, за да печелят избори и да осъществяват политиките си. Навсякъде по света има авторитетни хора извън действащата политика, които обсъждат и дават насоките за решенията - леви или десни... За съжаление, рейтингът на т.нар. земеделски министър скочи рязко след старопланинските простотии и прочие...

    ОтговорИзтриване