27 април 2010 г.

ГЕРБ ли отговаря за финансовия надзор?

ГЕРБ планира законодателни промени, с които да подобри дейността на Комисията за финансов надзор (КФН). Партията ще използва промените, за да смени ръководството на комисията пет години преди да е изтекъл мандата му по закон. Въпреки, че споделям част от аргументите на вносителя Стоян Мавродиев от ГЕРБ и Мартин Димитров от СДС, който, както разбирам, е за промените, не мога да подкрепя нарушаването на духа на закона на принципа "целта оправдава средствата". Върховеството на закона е важен принцип на демокрацията и нарушаването му не е добър знак дори когато решава някакъв текущ проблем.

Съгласен съм, че:
1. Важо е да има добър финансов надзор
2. Дейността на КФН е далеч от идеалната.
3. Нужни са законодателни промени, за да се подобри работата на КФН, включително в посока повече прозрачност.
4. Ръководството на КФН е политически назначено.
5. Всеки има право да се усъмни в професионалните качества и добрата работата на ръководството на КФН.

Но не смятам за правилно политическата партия на власт да сменя ръководството на независима по закон институция преди да изтече неговия мандат. Без значение дали това ръководство е добро или лошо. В сегашният закон ясно е казано, че КФН е независима и е посочено кога мандатът на ръководството може да се прекрати предсрочно. И там няма неща като "не се справят с работата" или "незадоволително изпълнение на целите", или "при промяна на закона". Идеята на мандатността е да се гарантира поне някаква независимост.

Ако все пак ГЕРБ смени ръководството, то нека честно обяви края на независимостта на КФН (но преди това да провели дали това не противоречи на законодателството на ЕС). За да се знае, че комисията е политически зависима и отговорността за дейността й се поема от управляващата партия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар