20 април 2010 г.

Романтиците или икономистите са прави за любовта

Романтиците, обяснява икономистът Тим Харфорд, вярват, че за всеки от нас има някой, който е единствения - специална личност, която отговаря на нашите стандарти и ни пасва перфектно. Или поне вярват, че имаме нашите стандарти и ако не намерим някой, който стига тези стандарти, няма да се влюбим. За разлика от това, икономистите вярват, че любовта е пазар. Не пазар с цени, но пазар с търсене, предлагане и много конкуренция. Романтиците или икономистите са прави за любовта?

Икономистите решават да получат информация от компаниите за бързи срещи*. Установяват, че жените предпочитат високи, добре образовани и богати мъже. А мъжете харесват стройни образовани жени, които не пушат. Жените предлагат среща на около 10% от мъжете, а мъжете предлагат среща на малко повече от жените. Дотук няма изненади.

Но въпреки, че някои дни е пълно с високи образовани милионери, а други дни не, жените винаги избират 10% от мъжете. Мъжете действат по същия начин.

Изводът на Тим Харфорд е, че хората се приспособяват според пазарните условия като бързо снижават своите стандарти. Следователно икономистите са прави.

И накрая един съвет от Харфорд: ако ходите на такава среща вземете с вас нисък и грозен приятел. Това ще ви увеличи шансовете за успех.

* Бързите срещи (speed dating) се организират от специализирани компании. Мъже и жени се срещат на ротационен принцип в серия от кратки срещи, обикновено между 3 и 8 минути. Накрая участниците дават на организаторите списък с хората, с които биха искали пълноценна среща. Ако има съвпадение двете страни получават от компанията информацията за контакт.
Илюстрация: fangol, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар