9 април 2010 г.

Икономика на донорството: Силата на формуляра

В някои страни хората са склонни да се присъединят към програмите за донорство, а в други не. В своя презентация икономистът от MIT Dan Ariely разделя страните в две групи - едните даряват много, а другите малко.

Шофьори, склонни да станат донори на органи
Дания - 4%
Германия - 12%
Великобритания - 17%
Холандия - 28%
Швеция - 86%
Белгия - 98%
Австрия - 100%
Франция - 100%
Унгария - 100%
Полша - 100%
Португалия - 100%

Ariely си задава въпроса защо е така. Може би става дума за култура. Но тогава защо страни, които смятаме за доста сходни показват доста различно поведение (Швеция и Дания, Австрия и Германия, Белгия и Холандия), пита икономистът.

В Холандия, където донорите са най-много сред малката група, резултатът е получен след изпращане на писмо до всяко домакинство, призовавайки хората да се присъединят към програмата за донорство. Резултатът е в синхрон с поговорката "С молене ще стигнеш само донякъде".

Оказва се, че тайната се крие във формуляра. В страните с лоши резултати той казва "Сложете отметка, ако искате да участвате в програмата за даряване на органи". Хората не слагат отметка и не участват в програмата. В страните с добри резултати формулярът казва "Сложете отметка, ако не искате да участвате в програмата за даряване на органи". Хората отново не слагат отметка. Но така стават донори.

Ето и заключението на Ariely: "Събуждаме се сутрин с усещането че взимаме решения. Отваряме гардероба и решаваме какво да носим, отваряме хладилника и решаваме какво да ядем. Но доста от тези решения не се взимат от нас. Те идват от хората, които са измислили онзи формуляр. Защо? Не защото не ни е грижа. Грижа ни е, но е трудно и сложно. Толкова е сложно, че не знаем какво да правим. И понеже нямаме идея какво да правим, избираме това, което е било избрано вместо нас."

Изводите за България:
1. С кампании за донорство може се очакват само частични резултати.
2. Държавата активно трябва да попита всеки човек за донорство.
3. Печелившият формуляр казва "Сложете отметка, ако не искате да участвате в програмата за даряване на органи".

(Илюстрация: leonardini, sxc.hu)

1 коментар:

  1. Бориславова9 април 2010 г. в 18:40

    В България от десетилетия насам сме свикнали друг да решава вместо нас- това произтича от факта, че след 09.09.1944г. Партаята определяше кое е добре за нас. Трудно ще се преустроим ние сами да взимаме решенията-необходимо е човек много да знае,за да е в състояние да определи печелившия си ход. Да обаче у нас все повече са хората, които не се сремят да знаят повече, защото усилията им са насочени към това как да искарат пари за прехрана на семейството си за днешния ден. Така,че е важно управляващите да изберат "печелившия формуляр" за хората.

    ОтговорИзтриване