9 април 2010 г.

Икономика на донорството: защо българите не оцеляват?

Ако средният европеец има нужда от трансплантация на орган вероятността да оцелее е над 80%. Ако средният българин обаче се нуждае от орган, над 80% е вероятността да не оцелее.
В момента около 800 българи имат нужда от трансплантация. Трупните донори обаче от 10 години насам са между двама и 19 човека годишно. При това няма някаква ясна тендения броят им да се увеличава. Защо няма донори?

Първо, лекарите нямат стимул да осигуряват трупни органи след установяване на смъртта, защото работата е тежка, а възнаграждението е ниско. Решението е просто - здравната каса трябва да ги стимулира с по-високо възнаграждение. Това дори няма да увеличи бюджетните разходи, защото според лекари за една година трима трансплантирани пациенти струват на държавата колкото един на хемодиализа. Накратко, по-евтино е на даден пациент да се направи трансплантация, отколкото да се държи на хемодиализа.

И второ, сбъркана е процедурата за получаване на съгласие за трупно доносрство. Тук има два морални проблема. Първият е, че е възприет принципът на изричното несъгласие - ако човек не иска да става трупен донор, изрично трябва да го заяви пред личния си лекар, а ако не го направи се приема, че е съгласен. Този принцип нарушава тежко правата на хората, които не са информирани по темата (вярвате ли, че само 2811 човека в страната не желаят да стават трупни донори?). Принципът беше възприет през 2006 г. (като замени принципа на изричното съгласие) с цел да отпуши дефицита на трупни донори, но не доведе до положителна промяна заради втория проблем - в тежък момент се иска съгласие за донорство от близките, които обикновено нямат идея какви са били възгледите на загиналия за донорството. И двата проблема имат просто решение - държавната администрация трябва да намери начин изрично да попита приживе всеки дали би станал трупен донор (в следващата статия ще разберете как най-успешно може да стане това). Така е в развитите страни и затова там оцеляват, а в България не.

(Снимка: Woopidoo2, sxc.hu)

1 коментар:

  1. Мисля, че проблемът е в първата точка. Но едва ли са само лекарите - иска се и техническа организация в болниците, също и светкавичен транспорт. Така предполагам.

    Колкото до сметките - звучат ужасно цинично (не е упрек), но вероятно точно това е необходимо на писарушките из МЗ и МФ, които си играят на Господ. Като се сетя за зациклилия заради бумащини и мания за всемогъщество фонд за детски трансплантации, ми иде да ги изтрепя тези!

    ОтговорИзтриване