10 май 2010 г.

Една предопределена криза в ЕС

Германия и Франция никога не са вярвали много на бюджетната дисциплина на южните страни от ЕС като Гърция, Испания, Португалия и Италия. Затова създадоха правила, които включиха в Пакта за стабилност и растеж. Сред най-важните е бюджетният дефицит да не надхвърля 3% от БВП. За нарушителите е предвидена тояга - специална процедура, която завършва с парично наказание.

Преди няколко години обаче големите нарушители на това правило се оказаха... Франция и Германия. Но понеже те дирижират съюза, се пребориха ЕС да не задейства тоягата. Тогава много анализатори казаха, че правилата на практика са мъртви. Формално обаче те продължиха да действат. Други страни също почнаха да ги нарушават, но понеже имаше прецедент никой не беше наказан. Резултатът е напълно логичен: през 2009 г. бюджетният дефицит в ЕС стигна 6.8% от БВП, а в 22 от 27-те страни той надхвърли тавана от 3%. Сред тях отново са Франция и Германия.

И сега когато няколко държави от ЕС са пред фалит и Франция и Германия се сблъскват с резултата от своето престъпно бездействие демонстрират загриженост и наричат финансовите пазари "глутниците вълци". Това е грозно лицемерие, което най-вероятно няма да остане ненаказано. Принудителните заеми за Гърция са само част от цената. Очакваме продължение.
Илюстрация: createkst, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар