12 май 2010 г.

Какво вдига заплатите до рекордни нива при криза?

Средната месечна работна заплата през март 2010 г. е нараснала с 10% (57 лв.) спрямо март 2009 г. и e стигнала рекордните 636 лв. Няма икономическа дейност, в която заплатите да не са се повишили за периода, включително строителството и преработващата промишленост. Това се случва въпреки кризата и намаляването на наетите с над 220 хил. за същия период.

Първата причината за на пръв поглед изненадващото увеличение на заплатите по време на икономическа криза е освобождаването предимно на по-ниско платени работници и служители. Или поне на такива, които официално са се водили с по-ниски от реалните доходи, особено в строителството и туризма, където сивият сектор е най-голям.

Втората причина е по-притеснителна, защото показва неадекватно поведение на държавата в условията на икономическа криза. Средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 6.1% за първото примесечие спрямо същия период на 2009 г. А там нито има много съкращения, нито има сив сектор, който да изкривява картината. Това е поредното доказателство, че държавата не може да се приспособява лесно към пазарните условия. Затова колкото по-малко държава, толкова по-добре за икономиката.
Снимка: harrykeely, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар