7 юни 2010 г.

Бюджетна измама за над 1 млрд. лв. на Бойко Борисов и Дянков


Преди два месеца финансовият министър Симеон Дянков обяви сензационно, че правителството е открило скрити задължения на предишното правителство за 2.15 млрд. лв., което увеличава дефицита за 2009 г. на 3.7% от БВП. И затова се отлага основната цел на правителството - бързо влизане в предверието на еврозоната (ERM II) и самата еврозона. Вината беше прехвърлена на правителството на Сергей Станишев.

Мисля, че хванах премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков в голяма лъжа и манипулиране на данните за държавния бюджет, представяни пред обществото. С цел да прикрият своя провал и да прехвърлят вината на предходното правителство. Дянков и Борисов е трябвало да избират между лъжата и признаването на пълния си провал. И са избрали лъжата.

Бюджетът за 2009 г. завърши с кешов дефицит от 530 млн. лв.(0.8% от БВП). По методологията на ЕС обаче дефицитът включва и дължимите неразплатени задължения на държавата. Затова официално записаният в Евростат дефицит на България за 2009 г. беше с около 700 млн. лв. повече (общо 1.9% от БВП).

В началото на април тази година Симеон Дянков изненадващо обяви, че след проверка по министерствата са открити допълнителни скрити от правителството на Станишев задължения на държавата в анекси по 150 договора и това ще увеличи дефицита за 2009 г. по методологията на ЕС до 3.7% от БВП и съответно не можем да влезем в ERM II. Това е над 1 млрд. лв. допълнителен дефицит. За което Дянков е уведомил Европейската комисия и Европейската централна банка. И ревизирането на данните от ЕС беше направено. (Евростат дори обяви по-висок дефицит - 3.9% от БВП, най вероятно защото правителството се е опитало да представи някой текущ разход за инвестиция в ценни книжа на държавно предприятие, или са открити допълнителни неразплатени задължения на държавата).

Преди няколко дни правителството внесе в парламента актуализация на бюджета за 2010 г. То залага касов дефицит от 3.3 млрд.лв. Там обаче има само 660 млн. лв. за покриване на стари задължения към бизнеса. Въпросът е какво става с останалите обявени задължения - известните 700 млн. лв. плюс "откритите" преди два месеца над 1 млрд. лв. Губят се поне 1.2 млрд. лв. Единственият логичен отговор според мен е, че никога не е имало такива задължения. И ако има някакви задължения, те са други (например към болници, невърнато ДДС и др.), а не "откритите" през април. Тоест това са задължения на сегашното, а не на предишното правителство.

С тази манипулация Борисов и Дянков спокойно прехвърлят вината за всичко на Станишев и изглеждат изрядни пред ЕС. А на практика вината за заключената врата на еврозоната е на сегашното правителство. И това е провал на Бойко Борисов.

(Допълнителна корекция - първоначално признатия дефицит на начислена основа е бил 1.9% от БВП, а не 1.4% от БВП, както бях написал първоначално. Корекцията не влияе на основната теза на постинга)
Снимка: Vladimir Petkov, Wikipedia

Няма коментари:

Публикуване на коментар