8 юни 2010 г.

Борисови водят здравеопазването от криза към пълен хаос

След близо една година управление на правителството на Бойко Борисов в сферата на здравеопазването е ясно само едно нещо. Че нищо не е ясно. Това е сектор с огромен потенциал, който би могъл да привлече много инвестиции в труден за икономиката момент, но само ако е ясно какво ще се прави и то е в правилната посока - демонополизация, децентрализация и приватизация. А в момента, доколкото новият здравен министър Анна-Мария Борисова прави нещо, то е в обратната посока и плаши инвеститорите:
"Пазарът на здравни услуги в България също привлича инвеститорски интерес, но липсата на ясна дългосрочна политика в сектора все още е пречка пред засилването им извън здравноосигурителните схеми."
Междувременно в държавната централизирана и монополна здравна система вече се разпалва нов пожар. Проваленият модел, макар и лошо, доскоро работеше някак, защото икономиката растеше, а оттам и парите за здраве. Сега обаче икономиката е в рецесия и проблемът с финансирането се засилва. Очаквам пълната некомпетентност на Борисови да предизвика много сериозни сътресения и пълен хаос в здравеопазването тази и следващата година. Явно правителството първо ще трябва да се провали, за да чуе и разбере икономистите.
Илюстрация: Jan Krat, sxc.hu

1 коментар:

  1. Така е. Тези хора не знаят какво трябва да правят, но не там е проблемът. Проблемът е, че не слушат тия, които знаят.

    ОтговорИзтриване