7 юли 2010 г.

Пума жените, пума капитализмът и неравенството

Журналистите понякога правят много смешни връзки между нещата в опит да бъдат максимално интересни. Левичарски настроената икономическа журналистка от New York Times Нанси Фолбре се е провалила в опита си да свърже пума жените, пума капитализма и неравенството, но по забавен, поне за мен, начин. Започва постинга си обещаващо и накрая стига до нивото на чалга журналистиката:

Терминът пума обикновено се отнася до възрастни жени, които прелъстяват млади мъже, но по-общо се отнася до всички зрели жени, които бият мъжете на собствената им игра.

Мег Уитман и Карли Фиорина пасват на тази дефиниция доста добре.

Като главен изпълнителен директор на Hewlett-Packard, госпожа Фиорина оглави класацията на Fortune на 50-те жени с най-много власт в бизнеса от 1998 г. до 2004 г., когато успехът на госпожа Уитман в управлението на eBay й донесе първото място.

Бързото придвижване на омъжените жени към платена заетост между 60-те и средата на 90-те години подпомогна семейните доходи. Но високо платените жени са склонни да се омъжват за високо платени мъже, а ниско платените или се женят един за друг, или, все повече, въобще не се женят. Тъй като жените печелят по-високи доходи, това брачно сортиране увеличи неравенството между доходите на семействата.

Пумите са сравнително нова атракция в нашата икономическа екология. Но не е рано да размишляваме за контраста между пума капитализма и по-чистия мъжки каубойски капитализъм от по-ранната епоха.

Новият вариант несъмнено предлага повече възможности за добре образованите жени.

Аз съм по-малко разтревожена за пумите и каубоите отколкото за останалите от нас, струпани около лагерния огън, вторачени в тъмното.

Трагедия. Капитализмът е лош дори когато е пума. Даже пума капитализмът се оказва по-лош от каубойския капитализъм. Сега или трябва да връщаме жените вкъщи, или да се мъчим да изравняваме доходите.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: awestlan, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар