28 юли 2010 г.

Философиите, заложени в бюджета на Дянков

Снощи в новините на bTV имаше директно включване с финансовия министър Симеон Дянков, който каза, че философията на бюджета е да няма намаляване на заплати и пенсии и вдигане на данъци. За да говорим обаче за каквато и да е философия на бюджета, първо той трябва да гарантира сигурност и стабилност. Бюджетът за 2011 г. е свръхоптимистичен по отношение на приходите и оттам подценява дефицита. Това е бюджет, чиято философия е несигурността. Защото дефицитът трябва да се финансира отнякъде - или като се бръкне по-дълбоко във фискалния резерв, или като държавата започне да задлъжнява. Дългосрочно философията на дефицити води към фалит. Този риск не се отразява все още в кредитния рейтинг на държавата основно заради ниския държавен дълг в момента. Както изглежда обаче рискът ще се засилва.

Дянков каза също, че в бюджета са отделени повече пари за публичните сектори, които се реформират - отбрана и здравеопазване. Първо, в посочените две сфери само се говори за реформи, но реформи няма. Второ, основната идея на реформите по принцип е да се намалят разходите, а не да се увеличат. И трето, най-много се увеличават парите за най-нереформираните сфери - социална, отбрана, здравеопазване и полиция.

Вината за сбърканата философия, разбира се, не е само на Дянков. Максимум до една година той най-вероятно ще бъде сменен в опит на него да се прехвърли цялата отговорност за финансовия провал на държавата. Но в основата на пирамидата, която в момента правителството строи, е премиерът Бойко Борисов и пожарникарската му философия на управление.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Ove Tøpfer, sxc.hu

3 коментара:

  1. КЪде може да се намери цялата макрорамка, тъй като прессъобщението на сайта на правителството не изглежда пълно - липсват например прогнозите за тази година, които някои медии цитираха?

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм виждал документ, но Дневник казва, че го има. Аз се базирам на информацията, която Дянков съобщи публично.

    ОтговорИзтриване
  3. "Дянков каза също, че в бюджета са отделени повече пари за публичните сектори, които се реформират - отбрана и здравеопазване. Първо, в посочените две сфери само се говори за реформи, но реформи няма."

    Интересно ми е какво знаеш пък ти за реформата в отбраната. От първа ръка мога да ти кажа, че се реформира сериозно - подобно оптимизиране на администрацията не е правено досега в МО. Не говоря за елементарното съкращаване на незаети щатни бройки, говоря за реална реорганизация и оптимизация на щата, на дирекции и агенции. Но явно твоето приказване е наизуст.

    ОтговорИзтриване