9 август 2010 г.

Гюллето на българската икономика


Според макроикономисти през второто тримесечие българската икономика е продължила да се свива:
"Вижда се, че експортно ориентираните отрасли вече отчитат оживление, промишлеността като цяло също увеличава производството си. В същото време услугите и потреблението се свиват и оказват негативно влияние върху БВП. Инвестициите също се свиват, но тяхното влияние ще е по-слабо. Очаквам вносът да окаже неутрално влияние. Прогнозата ми е второто тримесечие да има свиване на БВП между 2 и 3% на годишна база", коментира Димитър Чобанов, макроикономист, преподавател в УНСС.
Какво прави в условията на задълбочаваща се криза българското правителство? Вижте какво пише Десислава Николова от Института за пазарна икономика:
Бюджетните данни за полугодието продължават да разкриват нежеланието и/или неспособността на правителството да намали публичните разходи, при положение, че приходите са значително по-ниски както от миналогодишните, така и от заложените в бюджета за тази година. Докато приходите и помощите по консолидирания бюджет намаляват с 13,6% на годишна база, разходите се свиват с...0,1%, т.е. де факто остават на нивото от миналата година.
Заплатите и възнагражденията в публичния сектор бележат ръст с 2,1% тази година. Този ръст е крайно озадачаващ, като се има предвид, че не е имало официални увеличения на заплатите в публичния сектор през този период, а броят на заетите в държавната администрация е доста по-нисък тази година благодарение на продължаващата програма за съкращения в администрацията.
Тоест криза за работещите в публичния сектор няма. Частният сектор се опитва да изплува и да поеме въздух, а правителството е вързало за него като гюлле раздутия, неефективен и нереформиран държавен сектор, който дърпа надолу.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: kedy, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар