3 август 2010 г.

Запознайте се с поредното здравно недоразумение на ГЕРБ


В държавата има два поста, които са ключови за излекуването на тежко болната ни здравна система - министър на здравеопазването и председател на здравната комисия в парламента. За да има смислена реформа двамата трябва да разберат нещо много просто - ВСИЧКИ проблеми в българското здравеопазване идват от три неща: преобладаващата държавна собственост върху болниците; монополното положение на здравната каса, която също е контролирана от държавата; липсата на свободен пазар за здравни услуги и здравни осигуровки. Тези болести се лекуват с приватизация, демонополизация, децентрализация и създаване на условия за честна конкуренция без държавна намеса.

Бившият здравен министър Божидар Нанев действаше доста неадекватно и заслужено беше сменен, за съжаление, с още по-неадекватната Анна-Мария Борисова, която премиерът Бойко Борисов представи като единствения некорумпиран човек в сектора. Известна надежда за положителна промяна даваше председателят на здравната комисия в Народното събрания Лъчезар Иванов, който обаче не успя за дълго да скрие от публиката моралната си нечистоплътност. Последната надежда за излизане от здравната криза остана неговата наследничка Десислава Атанасова. Днес тя учасва в сутрешния блок на Нова телевизия на тема "Ще гарантира ли здравната реформа качествено медицинско обслужване?". Звучи невероятно, но в цялото интервю въобще не стана дума за реформа. Освен ако не приемем за реформа приемането на нова здравна карта, което всъщност е точно обратното на очакваната реформа. Защото здравната карта означава, че не пазарът, а държавата определя играчите, които ще предлагат здравни услуги. Накратко, няма дори надежда за изход от кризата в българското здравеопазване.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

1 коментар:

  1. eeeeee, koi bi si pomislil, che zdravnijt minister e naznachen da raboti za dobroto na naroda si.otdavna znaem za kakvo stava vupros za cjlata sistema, ne samo za zdraveopazvaneto.ima hora adekvatni i ne sa naivnici , a sa realisti.s tjh kak ste procedirate/ami te ne se poddavat na manipulacij, i ne sa teglili zaem , za da rabotjt 4 chasa sled iztichaneto na rabotnoto im vreme za sustite pari , ako vuobste si gi poluchat, a ako gi poluchar da gi davat za lekarstva, zastoto vidite li te sa imali neblagorazumieto da vljzat v kapana na bankite , s krediti.i taka dokato im se vzeme jivotut.vashite reklami i pr-i veche ne vurvjt.zastoto kak ste stanat jilistata im sobstvenost na durjavata inache.ha-haaaaa smeshnici.......

    ОтговорИзтриване