3 септември 2010 г.

Големият ВРАТ ви наблюдава


Вени Марковски забеляза, че в постинга "Власт, лицемерие и интуиция" съм направил правописна грешка и вместо "власт" съм написал "враст". Той коментира, че ако бях сгрешил още малко и думата беше станала "врат" грешката щеше да е вярна. Реших да заменя "власт" с "врат" в целия текст и ето какво се получи:

ВРАТ, лицемерие и интуиция

Много пъти сме ставали свидетели на лицемерно поведение от страна на политици и държавници, които говорят за морал и върховенство на закона, а самите те се държат неморално и нарушават законите, включително вършат престъпления. Ясно е, че ВРАТЪТ корумпира, но дали двойните стандарти са характерни повече за хората с ВРАТ, отколкото за останалите? Екип от учени е направил поредица от експерименти с холандски студенти и е установил силна връзка между ВРАТА и лицемерието:
ВРАТимащите смятат неморалното поведение за по-малко приемливо, отколкото ВРАТнямащите, но мамят повече и имат по-неморално поведение. Те смятат собствените си морални прегрешения за по-допустими, а същите прегрешения, извършени от другите за по-малко допустими в сравнение с ВРАТнямащите, които дори са по-сурови към своето поведение, отколкото към поведението на другите.

Само ВРАТимащите проявяват лицемерие като показват значителна разлика между възприемането на чуждите прегрешение в сравнение с техните собствени. При това независимо дали става дума за малко прегрешение или за углавно престъпление.

Моралното лицемерие при ВРАТимащите съществува само когато възприемат своят ВРАТ за признат и заслужен. Ако смятат ВРАТА си за нелегитимен моралното лицемерие изчезва и дори стават по-критични към себе си.
Едно от обясненията за всичко това е, че социалните групи приемат неравенството, за да има социална хармония. Имащите ВРАТ налагат повече нормативни ограничения на другите, но вярват, че те самите могат да действат с по-малко ограничения. Взимат каквото искат не само защото могат да го направят безнаказано, но и защото интуитивно чувстват, че имат право на това. За разлика от тях хората без ВРАТ са по-малко склонни да налагат норми на другите, но самите те ги следват по-строго. Не взимат това от което имат нужда не само защото не им е позволено, но и защото интуитивно чувстват, че нямат право да го направят.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Снимка: Neil Gould, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар