9 септември 2010 г.

С насилие срещу сивата икономика


Задава се ново ограничение на свободата в България:
Заплатите ще се получават само по банков път в посочена от работника сметка. Това предвиждат промяна в Кодекса на труда. Поправката е част от измененията в няколко закона, които кабинетът прие на днешното си заседание. Целта им е ограничаването на сивата икономика и изпирането на пари.

Със законопроекта за ограничаване на плащанията в брой се предлага паричните плащания над 5000 лв., включително между юридически лица, физически лица и между юридически и физически лица, да става само по безкасов път.
За пореден път българската държава отказва да анализира причините, а се занимава с последствието. Сивата икономика не е причинена от свободните разплащания. Тя е резултат основно от тоталната корупция, неефективното управление на публичните средства, високите осигуровки и калпавите регулации. Затова и ограничаването на свободата за разплащания няма да намали значително сивата икономика. И в същото време ще навреди. То ще даде допълнителна лична информация на чиновници и управляващи политици, с която в разградени държави като българската обикновено се злоупотребява.

Ако правителството иска да се справи със сивата икономика трябва да прави точно обратното - да либерализира, да осигурява прозрачност в публичната сфера, да създава добра среда за правене на бизнес, да прави пазарни реформи. Това е по-трудно от прокарването на забрани, но ще даде положителен резултат.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.
Илюстрация: Bartlomiej Stroinski, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар