8 септември 2010 г.

Данъчните промени: прогнозируем Борисов и изненадващ Първанов


Както очаквах, премиерът Бойко Борисов се обяви против вдигането на данъците, предлагано от финансовия министър Симеон Дянков, въпреки че данъчната въпросителна се запазва:
Премиерът Бойко Борисов постави под съмнение предстоящото вдигане на косвени данъци - акциз и ДДС, върху туристическите пакети. Вдигането на тези налози за някои стоки, обявено от финансовото министерство, се предвижда за началото на 2011 г. Вчера обаче премиерът обясни, че идеите на ведомството на Симеон Дянков засега са под въпрос, понеже принципно правителството държало на обещанията си да не вдига данъците.
Изненадата дойде от най-неочакваното за мен място - от президента Георги Първанов:
Президентът Георги Първанов се обяви в сряда против данъчните промени, проект на каквито се появи на страницата на Министерството на финансите. Той заяви, че данъчните закони трябва да бъдат ясни и да не се променят често. Според държавния глава вдигането акцизите върху горивата и цигарите и въвеждането на ДДС в туризма ще се отразят негативно на бизнеса и гражданите.

"Аз лично се безпокоя от това, образно казано "тука има - тука нема” - в нашето данъчно законодателство, в тези постоянно изтощаващи общественото мнение дискусии", заяви Първанов, който посети Берковица по повод празника на града.

"Аз мисля, че с тази политика на вдигането на данъци, и това не е само мое мнение, едва ли ще можем да постигнем ефекта, няма да можем да засилим бизнеса, да преодолеем кризата в производството", каза още Първанов.
Най-после Георги Първанов подкрепи нещо смислено. Браво.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.
Снимка: Wikipedia

Няма коментари:

Публикуване на коментар