2 март 2011 г.

Господин Популизъм


В. "Дневник" съобщава за акция "Респект II" на Мирослав Найденов срещу цените:
Безплодните акции на земеделското министерство срещу поскъпването на храните и публичното заклеймяване на "спекулата" прераснаха в идея да се въведе държавен механизъм за наблюдение и "намеса при необходимост" на пазара. За нея съобщи във вторник земеделският министър Мирослав Найденов...

Без да даде никаква конкретика, министърът обясни само, че ще предложи "пакет от мерки, с които да се следи движението на цените на храните и договорните отношения по веригата производител-преработвател-търговец", а министър-председателят ще има инструментариум да налага санкции при "отклонение".

Идеята беше аргументирана с последното проучване на "Алфа Рисърч", според което за 80% от българите поскъпването на храните е най-лошото събитие в последните три месеца, което влияе зле на имиджа на кабинета. "След като е така, те очакват по някакъв начин правителството да реагира", каза вчера Найденов.
Първо, проблемът не е в цените, а в доходите. На Запад цените са по-високи, но доходите са многократно по-високи. В България цените са се качвали и много по-бързо, но когато още по-бързо се качват доходите цените не са проблем.

Второ, причината доходите да не се качват е некадърната политика на правителството, която гони инвеститорите и обезсърчава предприемачите.

Трето, ето моята санкция като гражданин и избирател за "отклонението" на Министър Найденов: веднага да си подаде оставка поради популизъм, незнание и провеждане на вредни за хората акции и политики.

Четвърто, ако "Алфа Рисърч" установи, че българите правят все по-малко секс и това ги притеснява, защото пада раждаемостта, какво ли ще предложи господин Популизъм?

Снимка: Министерство на земеделието и храните

6 коментара:

  1. Да им направи бебетата той :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ако бяхме държава, където законите имат някакво значение и морала беше на висота, то въпросния министър отдавна трябваше да търка нара в затвора за разрешението за внос на 20 годишно ирландско месо. Ако се абстрахираме от този факт, бих казал, че освен проблеми с доходите, имаме и проблеми с картелирането, но тук КЗК мълчат, а ако се стигне до съд, то той налага сравнително малки глоби на картелите.

    ОтговорИзтриване
  3. Йордане,

    Хубаво заяждане, министърът го заслужа.

    Това, което не ми е ясно е какво предлагаш ти.
    Наясно ли си, че цените на храните са наистина от голямо значение за милиони българи?

    Като си казал (а) "проблемът е в доходите", кажи и (б) "правителството да води политика, която води до повишение на ниските доходи".

    Аа, може би ще се наложи промяна на данъчното облагане (какво ще кажеш за необлагаем минимум на доходите?), повече социални помощи или нещо друго .. изобщо да се наранят свещените крави на една бездушна икономическа доктрина.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,
    предварително искам да споделя, че това за всеки запознат с функционирането на пазарната икономика, принципите и свободата в ценообразуването на стоките и услугите е тема, която не си заслужава да се коментира, визирайки действията на правителството и конкретно на министър Найденов не като ПОПУЛИЗЪМ, а като отявлен "НЕКЪДЪРИЗЪМ" полезен единствено за някъкво моментно повишение на рейтингите им. Поречето хора знаят че тоази кампания е предварително обречена на неуспех, единственото което ще постигнат е ПОГУБВАНЕТО на още публични средства обезпечавайки тази безмислена дейност.
    ПРОБЛЕМЪТ не е в ЦЕНИТЕ на стоките и услугите а в РАВНИЩЕТО НА ДОХОДИТЕ, но за съжаление решаването на този проблем не стои на дневен ред.
    Относно коментарът на г-н Павлов, то изключително негативно решение ще бъде отново кардинална промяна на данъчната политика в отношението и към въвеждане на необлагаем мининум. Не защото лично подкрепям сегашната данъчна система, а защото е недупостимо през 4,5 или 6 годни да се променят кардинално постулати в която и да е политика, това е лошо пред всеки инвеститор. Решението за доходите трябва да се концентрира в подобряването на доверието и икономическата среда като цяло. Действие което трябва да бъде инициирано от правителството чрез конкретни мерки а не с ПРАЗНОГОВОРЕНЕ.

    ОтговорИзтриване
  5. В Холандия хранителните продукти са с 6% ДДС затова там храната е по-евтина от Белгия например. Могат да намалят ДДС на хранителните продукти по примера на холандците.

    ОтговорИзтриване
  6. Ивелине,

    Подобряваме доверието и средата и .. какво гарантира, че нуждаещите се ще получат дял от успеха?

    Добре, че сме в демографска криза и най-бедни в ЕС (т.е. добре затворени за по-бедни емигранти).

    Знаеш ли кога се е вдигал бързо стандарта на обикновения човек в Европа?
    След чумата .. след чумата ..

    При напълно свободен пазар само чумата защитава състоянието на бедните.

    ОтговорИзтриване