24 юни 2011 г.

България срещу Афганистан

Диктатура на ченгетата, царство на клишетата, риалити на най-силно викащите, потисничество от монополите, хаос в здравеопазването, криза в образованието, национализация в пенсионната система, ниска производителност, висока безработица, мутроподобен премиер, мухлясал президент, фашисти във властта, тотюмладеновци в правителството, лъчоивановци и янеяневци в парламента и откровени комунисти отляво и отдясно като алтернатива. Ако смятате, че живеете на най-ужасното място в света, може би трябва да прочетете за Афганистан (включително заради предположението, че прабългарите идват от земите на днешен Афганистан). Лорън Томпсън от Lexington Institute обяснява причините, поради които президентът на САЩ Барак Обама обяви изтегляне на американските войски от Афганистан:
Истинската причина, поради която Вашингтон иска да напусне е, че неговите лидери сега разбират, че на афганистанциите не може да се гледа като на съюзници и строители на нация. След 10 години война висшите лидери на САЩ познават афганистанците твърде добре и разбраха, че Афганистан не е от нещата, които могат да имат щастлив край.
Ето няколко забележителни факта за страната. Брутният вътрешен продукт на човек в Афганистан е около 2% от американския, а 97% от икономическата активност е свързана с военното присъствие на САЩ и международната помощ. Най-големият износ от страната е на опиум, а най-големият внос - на оръжия. Почти половината от населението е на възраст под 15 години, а сред тези на 15 и повече години 3/4 не могат да четат или пишат (включително седем от осем жени). Многоезичната култура е раздробена сред общности, говорещи три основни и 30 второстепенни езика.
Афганистанското общество се характеризира с изключителна бедност и широко разпространена престърност. Правителството е слабо и корумпирано. Има хроничен недостиг на жилища, работа, електричество и медицинска грижа. 
С други думи, има причина защо Осама бен Ладен е търсил убежище в Афганистан през 1996 г. и тя не е времето. Той е знаел, че страната е толкова изолирана, примитивна и разделена, че малка сума пари могат да му купят цялата закрила, от която е имал нужда.
Не че няма и някои общи характеристики, но на фона на Афганистан сякаш в България има някаква надежда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар