6 октомври 2011 г.

Какво обеща Плевнелиев пред блогъри

Преди два дни получих покана от кандидата за президент Росен Плевнелиев за среща с блогъри в качеството ми на автор на блога "Икономика на всичко", която се проведе днес в Червената къща. Реших да използвам случая, за да си задам въпросите, които породи у мен срещата на Плевнелиев с членуващи в КРИБ предприемачи и топ мениджъри.

1. Изказването му, че държавата не трябва да се занимава с бизнес означава ли, че е за приватизация на всички държавни бизнеси? А в здравеопазването и образованието?

Плевнелиев каза, че е за прозрачна приватизация на държавните бизнеси. Той е за приватизация в здравеопазването, демонополизация на здравната каса и повече конкуренция в сектора. Този отговор ме зарадва, въпреки че Плевнелиев не спомена нищо за приватизация в образованието. Но изрично посочи енергетиката, където, освен от приватизация, има нужда от повече прозрачност и либерализация.

2. Държавата ще определя ли приоритети по сектори, които да подпомага?

Да, в сектори, които имат голям потенциал за растеж, като хранителната промишленост, информационните технологии, сектори в висока добавена стойност, за да може например България да изнася не зърно, а храни. Този отговор не ме зарадва, защото според мен бизнесът, а не държавата, знае най-добре къде си струва риска да инвестира.

3. Това, че е против задлъжняването на държавата означава ли, че би използвал правото си на вето и би върнал бюджет на правителството, включително на сегашното правителство, който предвижда дефицит?

Плевнелиев обеща пред 15-ината блогъри, че ако бюджетът за 2013 г. предвижда над 1% от БВП дефицит, той ще приложи правото си на вето, както и ако бюджетът за 2014 г. предвижда какъвто и да било дефицит! Това е много добра новина, въпреки че бих се зарадвал повече ако още за 2013 г. не позволи никакъв дефицит. Разбира се, ако бъде избран за президент ще видим дали ще си изпълни обещанието, защото знаем какво се случва с много от обещанията.

4. Ще настоява ли Плевнелиев за подобряване на законодателния процес чрез задължително изготвяне на оценка на въздействието към всяко предложение за законодателна промяна?

Плевнелиев отговори положително. Специално ще проследя спазването на това обещание, защото за него се изискват много усилия (ще има огромна съпротива от всички власти - законодателна, изпълнителна и съдебна), които обаче си струват, защото ще доведат до по-качествен дебат за всяка предлагана промяна, повече законодателна прозрачност, по-малко вредни лобистки промени, по-професионално изготвени и добри закони. В момента в правилника на парламента има изискване за изготвяне на оценка на въздействието, но то масово не се спазва, което Плевнелиев потвърди.

5. Как ще направи така, че съветите към президента (например икономическия съвет), които той планира да създаде "да не се превърнат в говорилня", както той самия каза?

Плевнелиев отговори, че след прозрачно обсъждане на мненията ще се взимат решения и всяко решение ще се записва със срок и отговорник. И ще следи изпълнението.

6. Плевнелиев каза, че в единната стратегия 2020 ще има ясни индикатори за успех. Колега блогър попита за пример.

Плевнелиев каза, че например в края на мандата му през 2017 г. България трябва да е стигнала 53-54% от средния стандарт в ЕС (сега е 43% по данни на евростат), а до 2020 г. - 60%.

7. Един от колегите попита дали ще настоява за намаляване на ДДС върху книгите.

Плевнелиев не го отряза директно, но намекна, че не би подкрепил нещо такова като обясни, че има и други гледни точки, например икономическа, които трябва да се чуят. Слава богу. Икономистите може да си отдъхнат. Защото знаем, че направи ли се едно изключение ще последва искане от IT сектора, от здравния сектор, образователния, хранителния и данъчната система ще влезе в спирала, от която трудно се излиза.

Накрая, тъй като напоследък средата силно се политизира, искам изрично да кажа, че съм политически независим, държа да си остана такъв и не агитирам никого за нищо. Просто се опитах обективно да предам информацията за човека, който според социологическите проучвания е най-вероятният бъдещ президент на България. Защото ако той стане президент, с тази информация може да се оказва граждански натиск за спазване на обещаното.

5 коментара:

  1. Същият Росен Плевнелиев преди няколко дни пред бизнесмени от Стара Загора каза: "Аз съм този политик който вярва, че държавата преразпределя това което икономиката създава".

    http://www.youtube.com/watch?v=HPW6BSK_870

    ОтговорИзтриване
  2. Извадено от контекст звучи зле. Но аз чух същото нещо на срещата с КРИБ. Мисълта му беше, че държавата не създава, бизнесът създава, а държавата само преразпределя.

    ОтговорИзтриване
  3. Доста въпроси могат да се зададт към Плевнелиев
    Аз бих добавил:
    1. Защо Плевнелиев бяга от диспути с другите кандидат президенти, а се среща с удобна аудитория като тази на КРИБ, където никой не задава неудобни въпроси?
    2. Каква е оценката на Плевнелиев за настощята икономическа ситуация у нас? - има ли криза или сме излезли от нея още през април както смята Дянков?
    3. Как точно ще бъде коректив на изпълнителната власт (бате Бойко) като той копче не смее да каже напреки, досега такова чудо от него не сме чули .... и поне още 10-15 такива, но да не отегчавам

    ОтговорИзтриване
  4. Моля да си пишете имената, за да има по-добра комуникация.

    Мисля, че моите въпроси не са много удобни, защото изискват конкретни, а не общи отговори, чието изпълнение сравнително лесно може да се проследи в бъдеще.

    Колегите задаваха също неудобни въпроси, но може би трябва да видите и другите блогъри какво ще напишат. Аз се ограничих до областите, където се смятам за по-добре подготвен.

    Имаше въпрос например за това, че преди казал, че няма да става президент, а сега се кандидатира. Също за информацията от Цветанов за искане на подкуп от него. Иво Инжев постави доста критично въпроса за изказването на Плевнелиев, че хората не се интересуват от Катуница, но предполагам, че много по-добре е да прочетете отговорите от по-компетентни хора, които може би са си водили бележки или са запомнили отговорите. Все пак срещата беше почти два часа и не мога да запомня всичко, което се каза. Но за икономическата ситуация каза, че е обезпокоителна, че е грешка трупането на дългове от държавите, но че евентуална криза може да се използва като се създадат много по-добри условия за бизнес, като България подобри значително позициите си в съответните класации и привлече много инвестиции, напремер от Швейцария, където предприемачите може би ще търсят по-евтино място за производство.

    ОтговорИзтриване
  5. Плевнелиев също твърди, че е безпартиен и независим... той не бил член на партия ГЕРБ... е ... ще го видим колко независим ще бъде.

    ОтговорИзтриване