22 февруари 2012 г.

Румен Овчаров (БСП) срещу всички



В интервю за Дневник Румен Овчаров, депутат от БСП казва, че трябва да бъде отменен плоския данък. Аргументите му са твърде несериозни, за да ги оборвам, но ще обърна внимание на важен детайл, който Овчаров засуква, за да не се разбере.

БСП иска да обложи с 30% доходите на богатите. Да, но единственият начин промяната да има търсения ефект е да се увеличат и данъците върху бизнеса. Защото богатите хора имат фирми и могат да си получават високите доходи като дивидент от тези фирми. В БСП очевидно са се усетили за тази важна подробност.
В управленския проект казвате, че ниските ставки са едно от предимствата ни за чуждестранните инвестиции. За корпоративното облагане предвиждате ли промени?
- Не, ставките трябва да бъдат запазени. В комплекс с увеличеното подоходно облагане това би трябвало да накара бизнесмените да се насочат към инвестиране на приходите. Един от вариантите, върху който мислим, е да освободим от данък плащанията за труд, а да обложим само плащанията от капитал - тоест данък на превръщането на печалбите чрез дивидент в трудов доход.
Тоест Румен Овчаров първо казва, че няма да вдига данъка върху бизнеса, а веднага след това витиевато добавя, че мислят да увеличат данъка върху дивидентите. Което, разбира се, е удар срещу бизнеса, защото наказва капитала. А оттам, удар върху всички българи, който е особено тежък в момент, когато има малко инвестиции и много безработни.  

Дано в БСП надделее здравия разум, защото ако това е алтернативата на сегашното управление, нищо добро не ни чака.

Снимка: Народно събрание

1 коментар: