17 април 2010 г.

Защо ромите живеят в гета?

Много от нас се смятат за толерантни. Защо тогава казваме че обществото е нетолерантно? И защо ромите обикновено живеят в гета?

Икономистът Тим Харфорд обяснява как Томас Шелинг е установил причината за расовата сегрегация още преди 40 години. Шелинг направил следния експеримент. Върху дъска за шах разбъркал свободно черни и бели фигури, приел, че хората са относително толерантни и са щастливи да живеят в смесена среда, но все пак предпочитат на всеки различен по цвят около себе си да има двама със същия цвят. По това правило той започнал да мести фигурите, които не отговарят на условието и да ги слага в най-близкото обкръжение, което отговаря на него. Така накрая се стигнало до напълно разделяне на черните и белите фигури. Тоест дори минимални предпочитания за цвета на съседа водят до крайна сегрегация. Така рационалността и минималната нетолерантност на отделния човек се превръщат в огромна обществена нетолерантност и ирационалност.
Илюстрация: artritris, sxc.hu

10 коментара:

  1. Това е може би един от най-голимите проблеми на обществото ни. Като цяло обществото ни е толерантно към ромите, както и робите към българите. Да, обаче нещо скърца в отношенията. И тук проблема е отново корупцията, която се толерира и сред ромското население. Така власимащите вместо да влагат пари/от бюджета и по международни прогроми/ за ограмотяване, за обучение, за интеграцията на ромите буквално ги прахосва, чрез така наречените неправителствени оргонизации. В по-голямата си част НПО не изпълняват общественопотребни задачи, свързани с ромите, а използват осигуряваните пари от донорите за лично облагодетелстване. Отлагането на проблемите, свързани с ромите е залагане на бомба със закъснител. Ако се направи проучване, ще се види, че 22-годишни ромки имат вече по 3-4 деца и често с неизвестен баща.

    ОтговорИзтриване
  2. Това не показва "огромна обществена нетолерантност", а точно обратното. Показва, че голяма сегрегация може да се причини и при минимална нетолерантност.

    ОтговорИзтриване
  3. Вие "роми" сте виждали само по телевизора!Истината е ,че те НЕ искат да се интегрират.Живеят по собствени правила и закони и ТОВА им ХАРЕСВА.Ние им се месим с нескопосаните си опити да им бъдем полезни и наливайки пари във "каца" без дъно!

    ОтговорИзтриване
  4. Не, кацата са онези фондации, които много удобно си живеят на гърба именно на тези, които не искат да се интегрират. Какво обаче означава, че не искат да се интегрират? Няма такъв филм!!! Искат - не искат, ще се интегрират. Та ние тогава защо сме?(отговорили фондациите) И колелото се завърта.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз не знам да има етнос "роми". Етносът се нарича "цигани".Ако след сто години някой историк задълбае в тази посока, ще установи, че циганите от България някъде са отишли и на тяхно място са дошли роми.И понеже никъде на друго място не са се появявали нови цигани, изводът ще бъде, че са били избити от новодошлите роми.Както, например, се смята, че неандерталците са избити от кроманьонците.Пък сега се оказа, че двете популации са живеели заедно.

    Та ! Циганите имат просто друга култура.И затова не могат да се приобщат никъде.Те са в Европа от 500 години и никъде не са се смесили с народа, сред който живеят и паразитират, а нас ни убеждават, че това можело да стане едва ли не утре.Нека тия, които развиват тази теза, ги приемат на своя територия и да си ги отглеждат както им харесва. В Италия опитаха и след това се оказа, че трябва да дезинфекцират гетото им с огнехвъргачки.
    Пожелавам на всички цигани в България да се качат на първото превозно средство и да пътуват, пътуват, пътуват накъдето им очи видят, без да се връщат обратно.В Европа има кой да ги приеме и обгрижва.Докато не ги изритат и оттам...

    ОтговорИзтриване
  6. Струва ми се ,че не може да се приеме, че ромите не желаят да се интегрират. Интегрирането на ромите не може да стане за 20-30 години. Необходима е последователна работа с тях. Не можем да искаме от едно дете, което гледа всичко в единствената стая в която живее многодетното семейство- секс, пиянство, грубости и др. като порасне да се интегрира лесно. За порасналото дете видяното и преживяното в семейството вече е норма на поведение. Затова е необходима последователна работа с тях, която обаче ще дава резултати бавно...

    ОтговорИзтриване
  7. Другата култура на ромите не трябва да приемем като техен минус. Напротив...Ако властта има дългосрочна и прагматина програма може да има успех. Но ако нещата останат така както с тях се работи през последните десетилетия, считам ,че бомбата със закъснител ще продължи цъка. И ще избухне със сила, която няма да е от полза на българите, които живеят в България. Просто ще продължат с все по-голяма сила да се източват парите, които са предназначени за обучението им, за квалификацията им или казано най-общо за социалното им включване

    ОтговорИзтриване
  8. "...Затова е необходима последователна работа с тях, която обаче ще дава резултати бавно..."

    Защо никой не казва в какво се изразява тази "последователна работа".Да им се дават непрекъснато пари ли? Ами това не е ли дискриминация на Българите?
    Последователната работа с циганите означава последователно и непрекъснато прилагане на законите и към тях.Не може само циганите да не си плащат сметките, да просят, да вършат престъпления и т.н.Ако законите се прилагат с цялата им тежест, жив циганин няма да остане в България, всички ще се изнесат.Така, както в метрото не могат да се срещнат цигани.По простата причина, че там, за да влезеш, трябва да си купиш билет.И за циганина няма далавера.

    ОтговорИзтриване
  9. Последователна работа с ромите означава:
    -за престъпления извършени от роми да не се застъпват компрометирани хора като Цветелин Кънчев-той не работи за решаването на проблемите им, а ги купува при нужда/ напр. пред избори/
    - от ромите да се търси същата отговорност, каквато се търси от българите- например ромите в по-голямата си част ползват без да заплащат електроенергия/заплаща от коректните българи под някаква форма-загуби и т.н/; ползват вода-без да заплащат; ползват и редица други услуги без да плащат. Това е порочна практика.
    Ромите трябва последователно и настойчиво да се ограмотяват, обучават, да се учат да работят по законен начин и от това да получават удовлетворение.
    От институциите се работи формално с ромите. Липсва всякакво взаимодействие между институциите. В администрациите се назначава по един служител от ромски произход, с някакво намерение да координира дейноста на съответното ниво чрез т.н. областни или общински съвети по етнически въпроси. Така няма да им се решат проблемите.
    Трябва да е ясно, че нерешените ромски проблеми са проблем на цялото ни общество.

    ОтговорИзтриване
  10. Струва ми се, че нещата са забатачени още на законодателно ниво. И вината е на всички досегашни правителства. Дано от ГЕРБ наистина да променят част от законите по такъв начин, че всички деца да посещават училище, а на родителите да може да се предложи работа, а не "помощи". И да има строги наказания за безотговорни родители. Това е начинът да се социализират и интегрират. Останалото са празни приказки и "усвояване" на едни пари...

    ОтговорИзтриване