11 май 2010 г.

Моят сблъсък с БАН и предсмъртната песен на БАН

Преди няколко години като икономически редактор в "Капитал" реших да напиша тема за паметника на социализма БАН. Изчетох огромно количество информация и говорих с доста хора, които работеха там, но се чувстваха задушени. Научих потресаващи неща. Например, че много от учените отдавна не развиват научна дейност, но получават заплата, че през лятото много от тях отиват в Гърция да берат портокали, че карат таксита, че на седмичното събиране на учените основното занимание е обмяна на рецепти за готвене и затваряне на зимнина, че зад високопарни думи грижливо се прикриват данните, че БАН е сред най-неефективните научни организации в Европа, че организацията е създадена по социалистически модел, който в пазарни условия не може да работи.

Срещнах се и с тогавашния председател на БАН акад. Иван Юхновски в сградата на академията до Парламента, която никога преди това не съм си представял, че е толкова потискаща отвътре. Юхновски беше много изнервен и изплашен от интереса на "Капитал" към БАН. Още при влизането в огромната му стая ми каза, че това е бил кабинета на министър на външните работи в царска България. Попитах го кой министър, но той не знаеше. Пушеше през цялото време и дори не ме попита дали имам нещо против. Тръскаше пепелта в отворен кибрит, сложен върху масата, която беше препълнана с документи, които, както разбрах по-късно, бяха предназначени да ме убедят колко добре работи БАН и че единственият проблем е, че държавата не отпуска достатъчно пари за наука.
Държеше се много агресивно. Показваше ми доказателствата за постиженията на БАН прибързано, без да ми даде възможност да погледна по-детайлно документите. В един от докладите на английски, които подмяташе обаче видях България на предпоследно място в Европа в класация за ефективност на всяко изразходвано евро за наука. Той ми обясни, че нищо не разбирам от ефективност (между другото, той е химик) и каза определение за ефективност, което нямаше нищо общо с истината. Честно, това е най-противният човек, с когото някога съм си говорил. Толкова противен, че започнах да отлагам темата и никога не я написах. Останах си със суровата информация по темата, вкарана в един текстови файл.

Може би година по-късно Симеон Дянков дойде в България да представи класацията Doing Business на Световната банка и даде няколко интервюта, в които каза, че БАН има нужда от реформа. Запознах се с него на среща с икономисти, разказах му за моя суров материал и той прояви интерес. Изпратих му го, но нямам представа дали му е бил полезен.

Хубаво е, че най-после реформата на Българската академия на науките (БАН) започва. Това е още една стъпка на образователния министър Сергей Игнатов в правилната посока. Ето подбрани моменти от "Протест-обръщение от общото събрание на БАН срещу разгрома на БАН":

Никоя от европейските държави не е извършвала подобен акт, който единствено напомня действията на диктатора Чаушеску срещу Румънската академия на науките.

Няма поставена от държавата задача, която БАН да не е изпълнила, при това – на високо ниво.

Няма европейски политик или експерт в последните години, който при посещение в страната да не е подчертавал, че БАН с потенциала и резултатите си е истинска национална ценност на България.

БАН е емблемата на България за качество в науката, призната в света.

Разформироването на БАН ще нанесе тежък удар и върху международния престиж на България, особено като член на Европейския съюз.

БАН и нейните школи са изграждани в продължение на десетилетия от най-големите умове на България.

Две последователни изследвания на НЦИОМ за БАН доказаха в последно време, че над 90 на сто от българите в момента се обявяват категорично за запазване на академията и за нейното развитие.

Тя не е чиновническа структура, както я третират управляващите, а заедно със Софийския университет е една от емблемите на българската национална идентичност. С нейното заличаване се посяга не само върху бъдещето на България, но се заличава и нейното минало.

Напред! Науката е слънце, което във душите грей! Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей!

Всеки момент очаквам президента Георги Първанов да се обяви против реформата и да обвини Дянков, Игнатов и Бойко Борисов, че посягат на науката. Да се надяваме, че този път премиерът Борисов ще подкрепи реформата и няма да я отложи, въпреки протестите.

2 коментара:

  1. Господине, вие наистина не разбирате нищо от наука и съмнявам се, че разбирате и от ефективност. Преполагам, че и от икономика не разбирате, да не говорим, че едва ли сте чували нещо за далновидност. За хората индоктринирани с икономическа дезинформация възприемането на нещо като науката и културата които не носят непосредствена печалба.
    За посредствен журналист в зависима медия с определен класов характер, който се впечатлява повече от липсата на лъскави коридори отколкото от задълбочен анализ въобще е противопоказно да пише по каквито и да било теми. Все пак оценявам, че сте се въздържали от публикуването на изписаната по-горе глупост, но няма да ви похваля за това, че сте направили нещо по-лошо - дали сте материала си на Дянков.
    Е, нека видим истината. Doing Business на Дянков ако не сте разбрали е пълен провал. Класира страни като Мавритания и Грузия в първите редици по гостоприемство спрямо бизенса, а страни като скандинавските накрая. Поради това Дянков тъкмо е останал без работа, когато го намира Бойко. Оказва се още, че Дянков е написал само една научна статия, а останалите са в съавторство с Андрей Шлейфер, който между другото е осъждан в САЩ заради лично облагодетелстване по времето когато е бил съветник на Елцин.
    За истинското състояние на БАН можеше да погледнете международната атестация която беше направена миналата година. За разлика от европейските оценки на държавните институции оценката на БАН е силно положителна със сравнително леки забележки. Точно затова демагозите Дянков и Игнатов я игнорират.
    ЗА ефективността на българската наука можете да погледнете статията на Велиана Христова във списание "Ново Време" бр. 4 от тази година. (Да това е списанието на Димитър Благоев. Не не се притеснявайте, че ще прихванете червена треска от него. Но може да научите какво се нарича задълбочен анализ, което пък за съвременен журналист е противопоказно.) Там има много статистически данни които показват точното състояние на българската наука и доказват думите на акад. Юхновски (чийто научен принос е далеч над този на Дянков, да не говорим за Вашия). И накрая, с какви очи искате вие и въпросните министри българската наука да е на европейско ниво? Нима я финансирате на европейско или световно ниво? Защо забравяте пазарните си принципи?
    Та молете се БАН да не бъде закрита тъй като Вие също ще имате принос в това глупаво, грозно, недалновидно и самоунизително за българите дело.

    ОтговорИзтриване
  2. Подкрепям напълно горния коментар. Като учен
    работил над 36 години в БАН (в Институт оценен с максималната оценка А от Европейския одит)винаги сьм се изумявала от невежеството, мракобесието и наглостта, с което така наречените либерални икономисти драскат на тема наука в БАН. Не случайно тези люде еднокнижници активно подкрепят доцента с 2 публикации, нает да "реформира" (унищожи) академичната наука. Техният гуру пък, Симеон Дянков, през ден ръси льжи и глупости с хлапашки хъс. Онзи ден взел да поучава учените, че трябвало да знаят не само руски - без да си направи даже труда да провери в ежегодните отчети на БАН броя на статиите
    в чужди реферирани списания (99% на английски), публикувани всяка година от учените в БАН, или пък броя на проектите с колеги от Европа и Америка по които работят тези учени, проекти, най-вече финансирани от ЕС и спечелени след жестока конкуренция с многократно по-добре финансирани от дьржавите си научни колективи. Днес пък самохвалкото обяви учените за "психясали", защото си измисляли разни работи, без усет дали от това ще излезе нещо... Май вьпросният по-по-най икономист - дето щял да назначава бьдещия финасов мениджьр на БАН, се кани да ни върне в средните векове...

    Отворено общество не е дало и стотинка за развитие на точните науки в Бьлгария. Но успя да отгледа цял корпус хуманитарни еничари...

    ОтговорИзтриване