1 юни 2010 г.

И Георги Господинов стана мрънкащ интелектуалец

Голям фен съм на Георги Господинов. Той е любимият ми съвременен български писател. Веднъж се срещнах с него и си тръгнах щастлив, че в България има такива хора. И точно затова съм силно разочарован, че и той реши да влезе в групата, която Алексей Лазаров от "Капитал" нарича мрънкащите интелектуални. Ето какво казва Господинов:

"Общо взето, в ситуация на криза първото нещо, което една глупава държава решава да направи, е да изхвърли от борда културата. Не за друго, не дори от лоши помисли, не защото мрази културата, а защото мисли, че тя има най-малко смисъл, че е най-малко необходима и човек може лесно да се освободи от нея."
На пръв поглед звучи добре. Лошата държава не милее за културата. Държавата обаче е абстракция. И не може да прави нещо, да бъде глупава, да мисли или да мрази. Но да предположим, че Георги Господинов просто е искал да бъде деликатен и да не се конфронтира с премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов.

Чудя се кога мрънкащите интелектуалци ще разберат, че културата и изкуството са твърде важни, за да бъдат оставени на държавата. Така всякакви хора в зависимост от политическата конюнктура и личните си интереси разпределят едни пари, които взимат от всички нас, българските данъкоплатци. Защо трябва някой да взима насила от мен, за да избира вместо мен кое произведение на изкуството и кой артист си заслужава парите? Има само една рецепта за решаване на проблема, може би не съвършена, но най-добрата измислена до момента - свободният пазар. Трябва да се закрие безсмисленото и вредно Министерство на културата и хората свободно да решават накъде да насочат парите си. Точно както го правят за храната, дрехите, техниката, къщите и колите. Всяко нещо, което има стойност за хората ще се купува. А всяко посредничество от държавата е форма на насилие и отнемане на правото на свободен избор. Странно е, че точно хора на изкуството настояват за насилие.
Снимка: Mrs Robinson, bg.wikipedia

5 коментара:

  1. Не познавам господин Георги Господинов, но ако е "човек на културата", то изказването му е доста прагматично. Човекът има нужда от пари и се оглежда отде може да ги добие. Ако не става по пазарни механизми - то в негов личен интерес е да му се осигурят по непазарни - в името на културата, прогресивното общество, държавата, общото благо и прочее абстракции.

    "Науката" мрънка за пари, "културата", "телевизията", "железницата" и други такива, зад които стоят хора с ограничени способности да създават добавена стойност.

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления за превъзходно изложената теза на автора на този блог! Абсолютно сте прав, точно така е! Крайно време е да се осъзнае от повече хора тази толкова проста истина - и постепенно хората да се разделят с илюзията, че държавата може "социално-справедливо" да решева вместо нас, гражданите, потребителите на духовни и културни ценности. Намесата на държавата в тази толкова деликатна и интимна сфера - културата - е изцяло вредна; същото може да се каже и за сферата на образованието...

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна рецепта. Очакват Ви интересни културни преживявания в ръцете на Комиците, Ножици трепач, Иван и Андрей, Седмица на Анди Уорхол със Соня Немска, формати а ла Биг Брадър(ако намирате някое от изброените за добро изкуство, ще разбера тезата Ви. Аз не.) ...защо не и платна с масло от Христо Стоичков и армия от сервилни артисти от всички жанрове, преследващи безмозъчни инвеститори, които да инвестират в пълнене на стадиони и театри със скъпа пазарна простотия.
    Подобно клиширано изразяване на мнение е идеално за употребителите на горната културата...
    И... "Стъклен дом" продукт ли е на пазара? Това ли трябва да е нивото на пазарното кино? Кой да поставя летвите? Кой да пази традициите? И ако не са нужните хора в момента по местата си, ще задам любимия си въпрос - ако докторът Ви препоръча срещу главоболие - декапитация, ще го сметнете ли за професионалист?

    ОтговорИзтриване
  4. @ vladimirsamurkov
    Имам усещането, че не сте вникнали в аргументите ми. Изкуство и култура с насилие няма да сработят. Не смятам, че избърът трябва до го прави някой като Вежди Рашидов, Бойко Борисов и чиновника Х от Министерството на културата. Нещата, които изброявате се появяват въпреки, че държавата се е нагърбила с културата, а може би точно заради това.

    ОтговорИзтриване
  5. Хммм... прав сте.
    Може би не съм го казал достатъчно ясно, относно грешката в механизма поставил на неправилното място, неправилните хора. Но те ни управляват тъкмо заради пазарния принцип, поради който ги избрахме. И избирателите гледат Слави Трифонов, Симеон 2ри или... който им покаже най-доброто шоу!
    И те се превръщат в институции с културо-определящи функции.
    А халтурата изниква, не защото държавата помага, да се появява, а защото държавата нехае за изграждането на художествени стойности.
    Не изпълнява функциите си. А трябва.

    ОтговорИзтриване