24 юни 2010 г.

Икономика на дузпата: къде трябва да се стреля и защо това не се прави?

Американският икономист Стивън Левит, който е известен с прилагането на икономическите теории върху всичко използва теорията на игрите, за да разбере каква е печелившата стратегия когато футболистите изпълняват дузпа. Ето неговите изводи:

Основното е, че изпълнителите на дузпа и вратарите трябва да действат на напълно случаен принцип. Иначе противникът може да използва индивидуалните склонности на другия.

Теорията също казва, че изборът на изпълнителя при предишната дузпа не трябва да се отрази на избора му при сегашната дузпа.

Освен това, десничарите трябва да стрелят в лявата част на вратата по-често, защото това е тяхната естествена силна страна.

Анализирайки данните от няколко сезона на висшите лиги на Франция и Италия Левит и негови колеги икономисти установяват, че изпълнителите на дузпи са брилянтни в прилагането на теорията на игрите. Но стигат да изненадващ извод:
Една стратегия се оказва значително по-добра за отбелязване на гол от всички други. И тя не е шут вляво, нито вдясно. Най-умният избор е да ритнеш топката ниско в центъра на вратата. Но това е най-малко използвания избор.
За да си обясни загадката Левит си задава въпроса какви са стимулите за футболист, който изпълнява дузпа:
Отговорът може да изглежда очевиден: той иска да отбележи гол. Но нека продължим анализа още малко. Представете си английски футболист на точката за изпълнение на дузпа в някой от идващите дни с очите на целия свят върху него. Ако идеята е да вкара, за да помогне на неговия отбор да победи, тогава очевидният избор е да ритне ниско в средата, където вратарят е най-малко вероятно да бъде. Но ако той е основно загрижен за себе си, може би си мисли нещо различно. Може да си мисли, че ако ритне ниско в центъра и вратарят спаси дузпата, ще изглежда като пълен глупак. Дузпа ниско в средата има еднакви лични ползи като гол вляво и вдясно, но пропуск ниско в средата има по-голямо лично наказание: това може да определи кариерата на футболиста. И така, той действа според неговата собствена лична полза, а не за по-голямото добро, и стреля вляво или вдясно. Ако пропусне там, моментът ще се помни повече със способността на вратаря отколкото със срама на изпълнителя.
Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Снимка: Marc Garrido i Puig, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар