11 юли 2010 г.

Икономика на контрацептива: струва ли си мъжът диафрагмата?

Това е най-странното икономическо изследване, което съм чел. Негов автор е Аваниш Диксит, един от немногото икономисти с добро чувство за хумор:
В епизод от комедийния сериал Seinfeld Илейн Бенес използва диафрагма срещу забременяване, която е спряна от производство. Тя претърсва аптеките в квартала, за да се запаси сериозно, но ценната стока свършва. И така, тя трябва да "преоцени целия си процес на пресяване". При всяка нейна среща с нов мъж, което се случва много често, тя трябва да обмисли нов въпрос: струва ли си мъжът диафрагмата? Когато Илейн използва диафрагма, тя се отказва от възможността да я има налична когато се появи по-добър мъж.
Диксит използва за решаването на проблема теория, чието име не се наемам да преведа (stochastic dynamic programming methods). Чрез нея той извежда формула, по която Илейн може да преценява дали даден мъж си струва диафрагмата. Ако някога имате подобен проблем, може да проследите линка, но първо си намерете добър математик, защото формулата изглежда страховито.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Wikipedia

2 коментара:

  1. Функцията не е сложна и в крайна сметка е:

    f(x)= x + (1 - KoренКвадратен(а + b*x))/c

    където а = 1 - β*β
    b = 2*β*β*(1 - β)
    c = β*β

    β ---- е - дневен дискаунт фактор
    тоест число между 0 и 1, което определя настоящата стойност на бъдеща награда.

    x ---- e стойността на 1 диафрагма вчера
    f(x)-- e стойността на 1 диафрагма днес

    Илейн трябва да сравни f(x) със Q, където Q е стойността на мъжа, и ако f(x)<Q, да използва диафрагмата.

    ОтговорИзтриване
  2. пак изглежда сложно за нематематици :-)
    можете ли да сметнете къде точно е граничната оценка на мъжа (тоест под нея отхвърля мъжа, а над нея го приема), ако има останали например 100 диафрагми?

    ОтговорИзтриване