12 юли 2010 г.

Гърция е ударена и от... подводници

Преди време писах, че Германия и Франция имат много сериозен стимул да спасяват Гърция. Частни банки от двете страни държат огромна част от гръцкия дълг и евентуален фалит на Гърция може да предизвика финансови сътресения в Германия и Франция. "Уолстрийт джърнъл" разкрива още една причина двете водещи икономики в еврозоната да спасяват Гърция, което обаче става с парите на цялата еврозона:
Гърция реже разходи, за да избегне фалит, но не се скъпи в една област: отбраната.

Силно затъналата в дългове средиземноморска нация, чиято финансова криза размъти глобалната финансова система тази година, харчи повече от 1 млрд. евро за две подводници от Германия.

Тя също планира да похарчи доста за шест фрегати и 15 хеликоптера от Франция. За последните години Гърция купи повече от две дузини изтребители от САЩ на цена над 1.5 млрд. евро.

Повечето снаряжение идва от Германия, страната, която пое на раменете си голяма част от бремето за финансовото спасяване на Гърция и беше най-гръмогласна в порицаването на Атина, че живее извън възможностите си. Германският канцлер Ангела Меркел поучаваше гръцкото правителство "да си напише домашното" за намаляването на дълга.

Военните сделки илюстрират как Германия и другите кредитори в някакъв смисъл са спечелили от гръцкото разточителство и как това им се връща обратно.

Гърция, с население от само 11 млн., е най-големият вносител на конвенционални оръжия в Европа и е на пето място в света след Китай, Индия, Обединените Арабски Емирства и Южна Корея. Нейните военни разходи са най-високи в ЕС кото дял от брутния въпрешен продукт. Този разход беше един от факторите зад гръцкия космически национален дълг.

Гръцкият заместник-премиер Пангалос каза по време на посещение в Атина през май на турския премиер Ердоган, че се чувства "принуден да купува оръжия, от които не се нуждаем" и че сделките го карат да чувства "национален срам".

Официални власти от други европейски страни обвиниха Франция и Германия, че правят военните си сделки с Гърция условие за тяхното участие в огромния план за спасяването на страната. Официалните власти на Франция и Германия отричат обвиненията.
Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: flavio kopitar, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар