12 август 2010 г.

Георги Ангелов се оказа прав. Еврофондовете са вредни


На кръгла маса през 2004 г., посветена еврофондовете, икономистът Георги Ангелов каза съвсем сериозно, че България трябва да откаже европейските пари, защото е твърде вероятно разходите по усвояването да надхвърлят ползите. Почти всички участници в дискусията се изсмяха, защото не можеха да си обяснят как ЕС дава милиарди евро, а България ще загуби, ако ги вземе. Сега обаче изказването, най-малкото, не звучи смешно. Защото и най-големите песимисти едва ли са очаквали такъв тежък провал в усвояването на европейските пари:
Бизнесът е започнал да губи интерес към "Конкурентоспособност" - основната европрограма за финансиране на проекти на частния сектор. Все по-малко компании подават предложения по отворените до момента схеми за иновации и модернизация, двата основни приоритети на програмата.

Бавни и тромави процедури, оценяване на проектите по една година, обработка на отчетите повече от 6 месеца, непосилни банкови гаранции, сменящи се в крачка правила са причините, които изтъква бизнесът за отказ от европейските пари.

Равносметката към момента по "Конкурентоспособност" е 1.12% усвояемост на средствата...
Ако някой направи анализ на ползите и разходите от усвояването на европейските пари до момента ще се окаже, че Георги Ангелов е бил прав. Оставям настрана мрачните изводи, които трябва да си направим от този провал на обществото ни. Това обаче е добър повод да си припомним, че по принцип е сбъркана философията, според която централизирано се взимат пари от европейските данъкоплатци и след това се раздават за някакви "приоритетни" за политици и висши чиновници проекти. Този процес няма как да не е съпроводен с много бюрокрация, корупция и загуба на ефективност. Крайно време е поне така наречените десни партии в страната да си припомнят, че България все пак е член на ЕС и може да застане зад лесно защитимата позиция, че всички европейски фондове трябва да бъдат закрити, а администрацията в европейските институции - значително съкратена. Защото безсмислената администрация е склонна да си намира непродуктивна работа като създава безумни и вредни правила, вдига данъци и преразпределя доходи.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар